August 19, 2023: The Luna 25 spacecraft reported an 'emergency situation on board,' Russia's space agency, Roscosmos, said on Saturday. An incident occurred as the spacecraft was trying to enter a pre-landing orbit. It's not yet clear if the issue will prevent the lunar lander, which was slated to land near the moon's south pole as soon as Monday, from attempting a touchdown. FILE PHOTO: August 11, 2023, Tsiolkovsky, Russia: Luna 25 launches from Vostochny Cosmodrome. Luna-25 will be the first station in the world to land in the near-polar zone of the Moon.,Image: 798586811, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Neslavan završetak misije: Ruska letjelica zabila se u Mjesec!

GREEN_300_listici_sredina

Izgubili kontakt

Raketa Sojuz 2.1v, koja nosi letjelicu Luna-25, lansirana je s kozmodroma Vostočni 5550 km istočno od Moskve prošloga petka.

Ruska svemirska letjelica Luna-25, koja je krajem tjedna trebala sletjeti na još uvijek neistraženu južnu polutku Mjeseca, izgubila je kontrolu i zabila se u Mjesec.

Potvrdila je to i ruska državna svemirska agencija Roskosmos putem službenog priopćenja. Kazali su kako je kontakt s letjelicom bio izgubljen netom prije predviđenog slijetanja, oko 11.10 po našem vremenu.

“Stroj je ušao u nepredvidljivu orbitu te je prestao postojati kao rezultat sudara s površinom Mjeseca”, objavili su u nedjelju.

Podsjetimo, Rusija je lansirala letjelicu nakon 47 godina pokušaja da bude prva sila koja će izvesti meko slijetanje na južni pol Mjeseca. Riječ je o regiji za koju se vjeruje da sadrži tzv. džepove vodenog leda.

Neslavan završetak

Raketa Sojuz 2.1v, koja nosi letjelicu Luna-25, lansirana je s kozmodroma Vostočni 5550 km istočno od Moskve prošloga petka.

A ruska lunarna letjelica ušla je u srijedu u Mjesečevu orbitu. Bio je to velik korak prema ostvarenju ambicija te zemlje da postane prva svemirska sila koja će izvesti meko slijetanje na južni pol Mjesec u potrazi za smrznutom vodom.

Rusija je posljednji put pokušala poslati letjelicu na Mjesec 1976. godine, kada je na čelu Sovjetskog Saveza bio Leonid Brežnjev.

PHOTOS BY: Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.