konjic
konjic

Ne biste vjerovali što ženke vilinskog konjica rade da bi izbjegle parenje

GREEN_300_listici_sredina

Neobična prilagodba

Biolog koji je primijetio ovu pojavu je zabilježio da se 27 od 31 ženke koje je proučavao pravilo da su mrtve kad su uočile udvarača. 21 je uspješno i izbjegla parenje.

Dok su bogomoljke velike predatorice koje mužjacima otkidaju glave tijekom parenja, u svijetu vilinskih konjica mužjaci su ti koji su prilikom ovoga čina često agresivni. Znanstvenici su otkrili da ženke konjica zato glume da su mrtve kada primijete napasnog udvarača.

Biolog Rassim Khelifa bio je prvi istraživač koji je primijetio ovo neobično ponašanje kod ženki konjica. Khelifa je promatrao kako muški udvarač prati ženku, a ona se iznenada strmoglavila na tlo i ležala naopako, nepomična. Mužjak se zadržao na trenutak, a potom otišao. No, kada je Khelifa pristupio palom ženskom konjicu, on je brzo odletio.

Ženka je, dakle, morala biti budna cijelo vrijeme.

Sve ima razlog

U svojim promatranjima 31 slučaja, Khelifa je zabilježio da se 27 ženki pretvaralo da su mrtve kad su uočile udvarača, a njih 21 je uspješno izbjeglo parenje.

Ženske jedinke ove vrste, naime, izbjegavaju mužjake nakon što su se već jednom parile, piše Science Alert. Na ribnjacima koji su staništa ovih životinja mužjaka je znatno više od ženki. Muški konjici pokušavaju se pariti nekoliko puta tijekom života, ali uopće ne brinu o jajašcima, nego to čini ženka, što joj oduzima dobar dio energije. Osim toga, sam čin parenja je neugodan zbog specifične anatomije muških i ženskih jedinki ove životinje. Organi za razmnožavanje su im smješteni na različtim mjestima, zbog čega se, jednom kad čin počne, oni zaključavaju, pa je parenje bolno.

I upravo zbog toga ženke, jednom kad su položile jajašca, izbjegavaju još jedno parenje – jednostavno odlučuju da je ono preriskantno i nepotrebno.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.