wolfgang-hasselmann-MDlnWMKYwCA-unsplash

Novo izvješće: “Petini populacije vilinskih konjica ozbiljno prijeti izumiranje”

GREEN_300_listici_sredina

Crveni popis ugroženih vrsta

Gotovo petini populacije vilinskih konjica, kukaca koji imaju ulogu u suzbijanju bolesti jer jedu larve komaraca, prijeti izumiranje zbog uništavanja njihovih staništa, pokazuje novi Crveni popis ugroženih vrsta.

Najnoviji Crveni popis ugroženih Međunarodnog saveza za očuvanje prirode (IUCN) donosi poražavajuće podatke vezane za vilinskog konjica čijoj petini populacije prijeti ozbiljno izumiranje. U prvoj globalnoj procjeni stanja populacija vilinskih konjica i malih libela, IUCN navodi da je najmanje 16 posto od gotovo 6000 identificiranih primjeraka ranjivo, ugroženo ili kritično ugroženo. Podaci o vilinskim konjicima dio su ovog novog popisa na kojem se nalazi više od 40.000 vrsta biljaka, životinja i gljivica, od kojih 28 posto prijeti izumiranje.

Viola Clausnitzer, biologinja koja desetljećima proučava vilinske konjice, ocijenila je da je izvješće “upozorenje” i dodala da se boji da ih je ugroženo puno više jer nema dovoljno podataka. “Ne znamo koliko djelića možemo izbaciti iz ekosustava, što upravo radimo, dok se cijeli ne uruši”, rekla je. Znanstvenici smatraju da su vilinski konjici ključni pokazatelj zdravlja vlažnih i močvarnih područja i rijeka.

Više od trećine vlažnih područja izgubljeno je od 1970. godine, tri puta više nego šuma, po istraživanju Ramsarske konvencije iz 2018. godine, a taj trend prijeti i žabama te vidrama. “U svijetu vlada perverzno stajalište da vlažna područja treba isušiti i učiniti prikladnijima za ljude”, rekao je Craig Hilton-Taylor, voditelj ekipe za Crveni popis. “To je uništavanje”, dodao je. Smanjenje broja predatora u vlažnim područjima kao što su vilinski konjici dovodi do povećanja broja komaraca koji prenose bolesti poput malarije i denge groznice u toplijim krajevima. Oni su također hrana za ptice i vodozemce. “Kako bi se očuvali ti prekrasni kukci, ključno je da vlade, poljoprivreda i industrija uzmu u obzir zaštitu močvarnih ekosustava u razvojnim projektima, na primjer, zaštitom ključnih staništa i posvećivanjem prostora urbanim močvarama”, zaključuje Clausnitzer.

Izvor: okolis.hina

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.