nadine-primeau--ftWfohtjNw-unsplash

10 kombinacija namirnica kojima ćete osnažiti svoj imunitet

GREEN_300_listici_sredina

Važnost prehrane za naše zdravlje

Zdrava hrana bi uvijek trebala biti na prvom mjestu, ali pametno kombiniranje vitamina i minerala također može igrati ulogu u potpori našeg zdravlja.

Pažljivim odabirom namirnica koje jedemo te kako ih kombiniramo može pozitivno utjecati na naše zdravlje, osobito ako ciljano želimo poboljšati specifična stanja, poput smanjenja upala, upravljanja dijabetesom ili suočavanja sa simptomima menopauze.

Prema istraživanju koje je provedeno na 2000 ispitanika, 21 % njih slabo ili uopće ne razumije vitamine i minerale te njihovu ulogu u tijelu, 54 % nije svjesno da kombiniranje različitih namirnica može biti korisno za njihovo zdravlje, a 31 % nikada ne razmišlja o miješanju hrane kako bi unaprijedili svoje zdravlje i apsorbirali najbolje iz namirnica koje konzumiraju.

Više od polovice ispitanika, 54 %, smatra da njihovoj prehrani nedostaju ključni vitamini ili hranjive tvari, 39 % za to krivi nepoznavanje vitamina i minerala u različitim namirnicama, a 36 % navodi da ne znaju koje hranjive tvari trebaju.

Primjerice, jabuka s malo listanog povrća podiže raspoloženje, dok miješanje grožđa s lukom može sniziti krvni tlak. Riblji curry, koji kombinira kurkumu i masnu ribu, može biti snažno protuupalno sredstvo, a banana i jogurt mogu  poboljšati zdravlje kostiju i pomoći kod stvaranja dobrih crijevnih bakterija.

Maslinovo ulje pomaže ljudskom tijelu da apsorbira vitamin A koji se nalazi u rajčicama, tamnozelenom lisnatom povrću ili crvenoj paprici, a koji je neophodan za zdravu kožu i oči. Crno grožđe je bogato antioksidansima te pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, raka i neuroloških poremećaja, a zajedno s lukom može spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka i jačati zdravlje srca i krvnih žila.

Druge kombinacije hrane za jačanje zdravlja uključuju češnjak i med, koji mogu pomoći kod infekcija gornjih dišnih puteva, te bademe i bobičasto voće koji mogu pomoći u prevenciji srčanih bolesti.

10 super obroka za vaše zdravlje

Curry od lososa, kozica i badema pomaže kod smanjenja upala u tijelu, a koje su razlog svih kroničnih bolesti.

Kombinacija hrane: masna riba (losos, pastrva, haringa, sardine, skuša) bogata omega 3 i kurkuma (kurkumin)

Ovaj riblji curry prepun je omega 3 masnih kiselina i kurkuminu koji je aktivni spoj u kurkumi. Ova kombinacija hrane može pojačati protuupalne učinke, a smanjenje upale u tijelu može pomoći u smanjenju rizika od mnogih kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca.

Zobena kaša s bademima i bobicama pomaže kod bolesti srca.

Kombinacija hrane: bademi (flavonoidi) s hranom bogatom vitaminom C (bobičasto voće)

Opna badema sadrži flavonoide koji djeluju kao snažni antioksidansi u tijelu, a u kombinaciji s vitaminom C (koji se nalazi u hrani kao što je bobičasto voće), pokazalo se da pomaže smanjiti oksidaciju LDL kolesterola. Oksidacija LDL kolesterola danas se smatra ključnim čimbenikom u razvoju srčanih bolesti.

Salata od rajčice, avokada i bosiljka s maslinovim uljem pomaže kod zdravlja srca i prostate.


Kombinacija hrane: Hrana bogata likopenom (rajčica) i maslinovo ulje.

Likopen je antioksidans koji se povezuje sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, a ovaj spoj također je povezan s poboljšanjem zdravlja prostate. Rajčice su najbogatiji izvor likopena koje tijelo može bolje apsorbirati u kombinaciji s mastima. Maslinovo ulje dobro je za zdravlje srca, smanjenje upala i povećanje HDL kolesterola.

Smoothie za doručak napravljen od probiotičkog jogurta i banane pomaže kod zdrave mikrobiote i zdravlja kostiju.


Kombinacija hrane: probiotički jogurt i banana (prebiotici).

Probiotički jogurt donosi u crijeva korisne bakterije kao što je Lactobacillus, a banana dodaje prebiotike (inulin). Ova neprobavljiva vlakna bakterije fermentiraju u crijevima i pomažu hraniti bakterije u vašem crijevu. Zdravlje crijeva je usko povezano s imunitetom, a održavanje ravnoteže dobrih i loših bakterija ključno je za zdravu mikrobiotu. Ovo je važno jer se u crijevima hrana razgrađuje i hranjive tvari apsorbiraju.

Plavi sir, salata od grožđa i crveni luk pomažu kod zdravlja srca, krvnog tlaka i cirkulacije.


Kombinacija hrane: crno grožđe (katehin) i luk.

Crno grožđe bogato je antioksidansima koji pomažu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, raka i neuroloških poremećaja te u kontroli tjelesne težine. Luk i grožđe sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka, jačaju zdravlje srca i krvnih žila. Istraživanja su pokazala da ova kombinacija pomaže poboljšati cirkulaciju.

Salata od jabuka, oraha i špinata pomaže kod kognitivnih funkcija i raspoloženja.


Kombinacija hrane: jabuke (flavonoidi) i zeleno lisnato povrće (špinat, kelj, rukola).

Jabuke su bogate flavonoidima, a zeleno lisnato povrće bogato je dijetalnim nitratima. Istraživanja otkrivaju da kombinacija flavonoida i nitrata može povećati proizvodnju dušikovog oksida koji pozitivno utječe na kognitivne funkcije i raspoloženje. Cikla je također bogata dijetalnim nitratima.

Paprika i piletina s kurkumom i paprom pomaže kod zdravlja zglobova.


Kombinacija hrane: crni papar (piperin) i kurkuma (kurkumin).

Aktivni sastojak kurkume zove se kurkumin, a često je proučavan zbog svojih protuupalnih svojstava. Kurkumin se teško apsorbira u tijelu, ali u kombinaciji s crnim paprom njegova se apsorpcija povećava. Aktivni sastojak paprike, piperin, odgovoran je za ovaj učinak upijanja.

Čili od crnog graha i crvene paprike pomaže kod anemije uzrokovane nedostatkom željeza.


Kombinacija hrane: crni grah (željezo) i crvena paprika (vitamin C).

Nedostatak željeza najčešći je nedostatak hranjivih tvari diljem svijeta. Nehemsko željezo iz biljne hrane slabije se apsorbira u tijelu, a općenito je poznato da se željezo lakše apsorbira u prisutnosti vitamina C. Biljni izvor željeza uključuje grah, mahunarke, leću, tamnozeleno lisnato povrće, orašaste plodove i sušeno voće. Crvene paprike najbogatiji su izvor vitamina C u prehrani, ali druge uključuju bobičasto voće, brokulu, agrume i krumpir.

Preljev za salatu od đumbira, kurkume, meda i češnjaka pomaže kod infekcija gornjih dišnih puteva.

Kombinacija hrane: češnjak (fenoli) i med.

Češnjak i med djeluju antibakterijski. Međutim, istraživanja su pokazala da u kombinaciji imaju veću sposobnost smanjenja rasta patogenih bakterija što je posljedica sinergijskog djelovanja fenola i masnih kiselina koje se nalaze u hrani. Također se sugerira da ove dvije namirnice u kombinaciji mogu biti korisna alternativna terapija za infekcije gornjih dišnih puteva ili se mogu koristiti uz farmaceutski propisane antibiotike.

Salata od rajčice, avokada i slanutka premazana maslinovim uljem pomaže kod zdravlja srca i prostate.

Kombinacija hrane: Hrana bogata likopenom (rajčica) i maslinovo ulje.

Likopen je antioksidans koji se povezuje sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, a ovaj biljni spoj povezan je i s poboljšanjem zdravlja prostate. Rajčice su najbogatiji izvor likopena, a maslinovo ulje, koje ima mnoge zdravstvene dobrobiti, može pomoći u očuvanju zdravlja srca, uključujući smanjenje upale i povećanje HDL kolesterola.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Pixabay / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.