susan-wilkinson-jod4kLDLSAM-unsplash

Veganska svila od lotusa, ananasa i banane

GREEN_300_listici_sredina

Inovacije održivog tekstila

Veganska svilena tkanina može se izraditi od brojnih materijala. Primjerice, celulozna vlakana bora i eukaliptusa, ali i od voća. Na primjer, svilena tkanina može se dobiti od vlakana kore banane i celuloznih niti listova ananasa.

Svila se često reklamira kao potpuno prirodna i luksuzna tkanina, međutim, iako je prirodan materijal, ne znači da je dobar za planet. Industrija svile štetna je za okoliš i uništava kukuljice dudovog svilca, a upravo zbog toga mnogi potrošači traže ekološki prihvatljivije, etički izrađene i veganske alternative

Svila je jedna od najstarijih tkanina na svijetu i vrlo je luksuzan materijal. Ova glatka, izdržljiva tkanina izrađena je prikupljanjem prirodnog vlakna koje proizvodi kukac dudov svilac. Dudov svilac uzgaja se na farmama gdje ih, nakon što proizvodu svilene niti, stavljaju u kipuću vodu sve dok ne uginu. Nakon toga, se odmotavaju čahure kako bi izvadili dugačke svilene niti. Zbog ovog procesa vegani se odustaju od kupnje odjeće, posteljine i drugih predmeta izrađenih od svile. U prirodi, dudov svilac bi prožvakao svoj put iz čahure, ostavljajući za sobom kratke svilene niti.

Osim vegana, mnogi ekolozi također odlučuju izbjegavati kupnju proizvoda od svile, iako je biorazgradiva, zbog toga što industrija svile zagađuje okoliš. Naime, svila ima najgori okoliš od bilo kojeg tekstila, jer koristi više vode i ispušta više stakleničkih plinova od bilo kojeg drugog tekstila, uključujući tekstil na bazi plastike.

Od čega je napravljena veganska svila?

Srećom, inovacije održivog tekstila događaju se velikom brzinom. Nove tkanine koje ulaze na tržište daleko su ekološki održivije od postojećih opcija i imaju bolje performanse. Prirodna biljna svila a od banane izrađuje se još od 13. stoljeća, a posljednjih je godina ponovno oživjela. Prilikom izrade svile od banane, vlakna se odvajaju od ostatka stabljike ručno ili strojem, a zatim se sortiraju i upredaju u pređu. 

Svila od banane ne zahtijeva tešku kemijsku obradu, biorazgradiva je i napravljena od dijelova biljke koji bi inače otišli u otpad. Nedostatak svile od banane je taj da uzgoj banana zahtjeva intenzivnu upotrebu pesticida. Stoga treba potražiti tkaninu napravljenu od organskih banana.

Svila od ananasa nije tako stara niti popularna kao banana svila. Tkanina jeizrađena od vlakana lista ananasa. Nakon berbe lišća ananasa, proizvođači ih ručno stružu kako bi dobili vlakna koja zatim operu i osuše prije predenja i tkanja. Svila od ananasa je biorazgradiva, smanjuje otpad i uglavnom je bez kemikalija, a većina proizvodnog procesa obavlja se ručno ili strojno. U prosjeku, uzgoj ananasa zahtijeva manje vode od banana uzgojenih na istom području. 

Lotus svila je svilena tkanina napravljena od vlakana koja se nalaze u stabljikama lotosovih cvjetova. Njegova su vlakna izrazito osjetljiva, pa se većina ovog procesa obavlja ručno. Nakon berbe lotosovog cvijeta, proizvođači odrežu kraj stabljike kako bi došli do vlakna koja zatim izvlače iz stabljike, pletu ih i suše. Nakon što se osuše, vlakna se mogu namotati i tkati.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.