donnie-rosie-O7L3MrlSAHA-unsplash

Nastavlja li se toplo vrijeme? Dugoročna prognoza pokazuje kakva nas jesen, ali i zima očekuje

GREEN_300_listici_sredina

Nakon natprosječno toplog rujna

Natprosječno,a ponegdje i rekordno toplo vrijeme, obilježilo je rujan diljem Hrvatske. Izgleda da nas slične prilike očekuju i u ovom mjesecu.

Prognoze za listopad postojane su u prilično velikoj vjerojatnosti nastavka iznadprosječne topline, a ni u studenom vjerojatno neće biti velike studeni, navode meteorolozi, a prenosi HTV.

Posljednjih nekoliko tjedana svjedočili smo razmjerno malo kišnih dana za rujan, s većinom više sunčanih sati nego što je to za taj mjesec karakteristično. Temperatura zraka ponegdje je bila viša i od 25 Celzijevih stupnjeva!

Rekordan rujan

Takvi meteorološki uvjeti bili su iznimni, barem po srednjoj mjesečnoj temperaturi zraka, koja je u većini Hrvatske bila viša od prosječne iz razdoblja 1991.-2020. godina za čak 3 do 4 Celzijeva stupnja.

Prema još uvijek neslužbenim analizama, koje tek trebaju provjeriti i potvrditi klimatolozi DHMZ-a, već sada se može gotovo pa tvrditi kako je ovaj rujan u većini Hrvatske bio među pet najtoplijih u povijesti mjerenja, ponegdje čak i odmah iza najtoplijeg 2011. godine.

Kratkoročne i srednjoročne prognoze za početak listopada upućuju na nastavak ovakvog “rujanskog” vremena i sljedećih nekoliko dana. Osim toga, prema dugoročnijoj prognozi za sljedeća četiri tjedna – prilično je mala vjerojatnost da će neki od tjedana biti hladniji od prosječnoga, odnosno mala je vjerojatnost dugotrajnije hladnoće ili duljeg razdoblja temperature zraka niže od uobičajene za listopad, piše HTV.

Natprosječno toplo 

Osim toga, do sredine listopada kiša će vjerojatno i dalje biti razmjerno rijetka i ne obilna ili će čak mjestimice i izostati – velika je vjerojatnost nastavka razmjerno suhog razdoblja. U drugom dijelu listopada povećava se vjerojatnost za ukupne tjedne količine oborine oko prosječnih pa i veće, osobito na Jadranu i područjima uz njega.

Pouzdanost dugoročnih prognoza za studeni je manja nego za listopad, ali je možda nekima ipak zanimljivo spomenuti kako su prognoze postojane te i dalje upućuju na povećanu vjerojatnost još jednog iznadprosječno toplog mjeseca, što znači da ni u studenom ne bi trebalo biti velike studeni, odnosno dugotrajnog razdoblja hladnoće neuobičajene za posljednji jesenski mjesec.

Prava zima

Prognoze za zimu, odnosno razdoblje prosinac – siječanj – veljača – daju povećanu vjerojatnost za srednju sezonsku temperaturu zraka oko prosječne, većinom i malu višu. Drugim riječima, zima će vjerojatno biti primjerenija prosječnoj zimi, nego što će jesen biti oko prosječne jeseni.

Ipak, ne treba zaboraviti kako je riječ o dugoročnim prognozama koje imaju i još dugo će imati puno nedostataka.

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.