noaa-QO4Y97jiVDQ-unsplash

Jeste li znali da postoji srednja škola za meteorologe? Ovo je jedini hrvatski grad koji nudi ovaj smjer!

GREEN_300_listici_sredina

Postoji više od 20 godina

Prije dva dana započeli su upisi u srednje škole, a prijava se u većini smjerova odvija sve do 7. srpnja. Pred sada već bivšim osmašima veliki je korak. Odabrati svoje daljnje obrazovanje i činjenicu s čime ćete se baviti u svom životu svakako da nije lagano, a ako još uvijek vaši njamlađi ne znaju što upisati, mi vam predstavljamo jedan poprilično nesvakidašnji, ali vrlo važan smjer današnjice - meteorologija.

Jedina škola u Hrvatskoj koja obrazuje meteorološke tehničare je Šumarska i drvodjeljska škola u Karlovcu. Srednje meteorološko obrazovanje u ovoj školi donosi ne samo stručno znanje iz meteorologije, već i kvalitetne temelje za daljnje školovanje na fakultetima i veleučilištima.

Smjer za sve željne znanja o procesima i pojavama u atmosferi

Više od 20 godina, karlovačka srednja škola nudi četverogodišnje srednje meteorološko obrazovanje. Budući meteorološki tehničari u ovoj školi stječu znanja iz fizike, matematike, kemije i geografije, ali i detaljna znanja iz područja meteorologije. Meteorologija, kao znanstvena disciplina fizike, proučava sastav i strukturu atmosfere te pojave i procese koji se u njoj javljaju.

Škola ima tri nastavnika meteorološke struke koji vode stručni dio nastave, pružajući učenicima praktično iskustvo i potporu u ostvarivanju njihovog potencijala. Učenici imaju priliku sudjelovati u različitim aktivnostima, uključujući mjerenja i opažanja na dobro opremljenoj školskoj analognoj i automatskoj meteorološkoj postaji.

srednja škola

Suradnja škole i DHMZ-a

Klimatske promjene, kao i sve prisutna globalna zatopljenja generacije koje dolaze možda će nagnati na usavršavanje u području kao što je meteorologija, a ovdje se naglasak stavlja na učenje o atmosferskim zakonitostima temeljem obavljanja i analize redovitih mjerenja njezinih fizikalnih i kemijskih parametara i svojstava.

Već od samog početka, učenici na smjeru Meteorologije surađuju s Državnim hidrometeorološkim zavodom, tako posjećuju sve najznačajnije tipove meteoroloških postaja i drugih relevantnih objekata diljem Hrvatske. Uz to, tijekom ljetnih i zimskih praznika, učenici imaju priliku obaviti stručnu praksu na glavnim meteorološkim postajama diljem zemlje. To im omogućuje da praktično primjene naučeno u školi te surađuju s profesionalnim meteorološkim motriteljima DHMZ-a.

GLOBE škola

Škola je već 25 godina i članica GLOBE (Global Learning and Observations to Benefit the Environment) međunarodnog programa koji uključuje učenike, nastavnike i znanstvenike iz cijelog svijeta u istraživanju i praćenju različitih aspekata okoliša. Program obuhvaća mjerenja atmosfere, vode, tla i biosfere te pruža priliku učenicima da prikupe i analiziraju podatke te ih koriste za istraživanja i projekte. Učenici škole su do sada izmjerili preko 4,5 milijuna podataka te je zahvaljujući predanom radu učenika i podršci njihovih nastavnika škola u samom svjetskom vrhu GLOBE-a.

Šumarska i drvodjeljska škola u Karlovcu prepoznala je važnost modernizacije i popularizacije meteorološkog obrazovanja odnosno obrazovanje općenito. U tu svrhu, prošle godine su otvorili multimedijalni studio za izradu vremenske prognoze za meteorološke tehničare. Učenici sami izrađuju prognoze za Hrvatsku, a posebno detaljnu prognozu za Karlovačku županiju. Ove prognoze mogu se pratiti na YouTube kanalu škole, kao i na društvenim mrežama, uključujući TikTok.

PHOTOS BY: meteo.hr, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.