Andrea Mulder / Photo Art

Naša poznata voditeljica prvi je dan proljeća provela čisteći jedan zagrebački trg

GREEN_300_listici_sredina

GLANZanje Marulića

Povodom prvog dana proljeća osnivačice građanske lokalne aktivacije našeg Zagreba, skraćeno GLANZ organizirale su prvu u nizu akciju aktivacije lokalne zajednice pod nazivom GLANZanje Marulića.

Velik broj okupljenih susjeda i ostalih građana kao i predstavnika mjesnih odbora Donjeg grada je pokazalo koliko u glavnom gradu postoji potreba za ovakvim tipom događanja koji ima za cilj prilagoditi javnu površinu potrebama suvremenog čovjeka, javnim površinama vratiti njihov sjaj, educirati o štetnosti bacanja otpada te Zagreb postaviti na mapu kao zeleni, održivi, inkluzivni i zdravi grad. U akciji čišćenja sudjelovala je i naša poznata voditeljica Antonija Blaće koju se često može vidjeti u društvu psa Čarlija u dugim šetnjama centrom našeg glavnog grada. Ljubiteljica prirode, koja je tijekom pandemije otkrila čari uzgoja vlastitog povrća, nije mogla mirno sjediti dok je jedan od najljepših zagrebačkih trgova onečišćen otpadom. Zasukala je rukave i prvi dan proljeća provela čineći Marulićev trg ljepšim za svoje sugrađane.

Iza inicijative GLANZ stoje –  Tihana Veljačić, poznati akter na sceni promocije održivog razvoja, pokretačica je inicijative Ditch Plastic Croatia koja se bavi promoviranjem low waste načina života, a od 2020. godine djeluje i kao su-osnivačica platforme THE GREEN HUB koja je usmjerena pružanju podrške tvrtkama koje žele prijeći na održiv način poslovanja; Dina Mehulić, brend strateg s više od 10 godina iskustva u oglašivačkoj i kreativnoj industriji, od 2011. živi i radi u Beču, te studira Digital Menadžment na Hyper Islandu u Londonu gdje je brusila zanat, ali i identificirala sve veću potrebu za uključivanjem krajnjih korisnika u kreaciju inovativnih poslovnih rješenja.  Od 2019. godine ponovno je u Zagrebu, gdje osniva agenciju Design Works koja se fokusira na digitalnu transformaciju i održivi poslovni razvoj koristeći humancentered pristup u svemu što radi. Maja Grakalić je dizajner, istraživač, i futurist s 15 godina iskustva. Karijeru započinje na Novoj TV, a 2011. seli u London na studij Kritičkog Dizajna na Goldsmith University. U Londonu radi kao dizajner i edukator za BBC, Vladu Ujedinjenog Kraljevstva, Central Saint Martins gdje se specijalizira za dizajn javnih usluge te istraživanje usluga budućnosti koje u fokus stavljaju potrebe korisnika. U Zagreb se vraća 2021. gdje radi kao samostalni konzultant.

Pokretačice inicijative GLANZ usredotočene su na rješavanje tri problema grada Zagreba. Riječ je o potrebi za ozelenjavanjem zajedničkih javnih površina i podizanjem svijesti o aktualnim ekološkim problemima, podizanjem važnosti brige o mentalnom zdravlju te važnosti socijalne interakcije urbanog stanovništva kako bi se povećala kvaliteta života, stimulirala tolerancija i inkluzivnost u zajedničkom javnom prostoru.

“Smatramo da javni prostor treba služiti ljudima i utjecati blagotvorno na njihovo mentalno i zdravstveno stanje te da treba poticati na češće društvene interakcije između različitih društvenih, socijalnih i dobnih skupina. Krećemo s Marulićevog trga jer je to naš dnevnim boravak i osjećamo se odgovorno za njega. Svaki dan svjedočimo velikim količinama otpada koji uključuje opuške, boce, pseći izmet i slično. Svjedočimo i vandalizmu javnih površina – poput potpisivanja na fasade kulturnih i obrazovnih institucija kao i privatnih zgrada. Želimo tome stati na kraj, ozeleniti urbane površine i uvesti pozitivne promjene koje ćemo provesti na Marulićevom trg, a onda pozitivne prakse proširiti na druge kvartove i, u konačnici, obuhvatiti cijeli Zagreb. Ovim putem koristimo priliku da pozovemo i ključne ljude grada Zagreba da nas podrže, poslušaju naš program da zajedno gradimo još bolji grad.” – izjavila je Tihana Veljačić, Ditch Plastic Croatia.

PHOTOS BY: Press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.