111

Vikend za pamćenje na čišćenju uvale Vruje – uklonjena tona otpada!

GREEN_300_listici_sredina

Uklonjen desetljećima star otpad

Još jedna od aktivnosti koju organizira Festival bespravne gradnje i devastacije prirode - udruženja koje konstantno upozorava na pretjeranu betonizaciju obale i onečišćenje okoliša.

Jedna od najljepših uvala dalmatinske obale nakon ovog vikenda nije samo “plavija” već i puno zelenija.

Festival bespravne gradnje i devastacije prirode ove je subote, 12. ožujka “odradilo” veliku akciju čišćenja uvale Vruja – i onog obalnog dijela, ali i cijelog uzurpiranoga prostora do Jadranske magistrale. Manifestacija naziva “RADNA AKCIJA: Pokupi, okupi, kupi, upi, pi, pi”, održala se uz potporu Grada Omiša te Općine Brela i Općine Zadvarje, uz odobrenje Hrvatskih šuma no to je zeleno okupljanje bilo puno više od same “akcije”.

Čitava uvala, od Jadranske magistrale do plaže, očistila se od desetljećima nagomilavanog otpada, automobilskih guma, limenih kutija, plastičnih boca i drugog teško razgradivog smeća, nakon koje se zasadilo 100-injak stabljiki autohtonog bilja, a potom i organizirao piknik za vrijedne volontere. A upravo je priča o volonterima vrijedna svake pažnje!

Osim što su na čišćenje ove predivne uvale stigli i Čisteći medvjedići iz svih krajeva Hrvatske, događanju se priključila i jedna ukrajinska obitelj – dvoje djece s majkom iz Kijeva. Uz njih, ovoj se akciji pridružila i trogodišnja djevojčica – najmlađa volonterka. Osim lokalnih mještana, prvi put u sanaciju uvale Vruja uključile su se i jedinice lokalne samouprave, koje teritorijalno dijele ovaj jedinstveni prirodni fenomen.

Ljepotica na granici makarske i omiške rivijere, pokazalo se, uistinu je devastirana i onečišćena. Na hrpu je sakupljeno oko tri kubika otpada, većinom glomaznog, čiju su težinu volonteri iz inicijative Čisteći medvjedići (koji se čišćenjem prirode aktivno bave gotovo svaki vikend), procijenili na oko jednu tonu. U cijeloj akciji čišćenja i sadnje, sudjelovalo je stotinjak ljudi što je svakako ohrabrujuća brojka. Samo čišćenje nije bilo nimalo lako te su na posebnoj cijeni bile penjačke sposobnosti na vrlo nezgodnom i strmom terenu.

Nakon prošlogodišnjeg pokretanja Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode, tijekom kojeg je upozoreno na bespravnu gradnju od strane privatnog poduzetnika, devastirana uvala Vruja sad je dobila novi, zeleniji izgled. Osim akcije čišćenja, ovo je bila i velika akcija pošumljavanja…a prije svega, “festival” slobode, uživanja, boravka u prirodi i najveće brige za tu istu prirodu.

Prekrasna uvala Vruja između Omiša i Makarske godinama je predmet sporova i devastacije. Slučaj uništavanja koji neprekidno traje već dvadeset godina ignorirajući zakone i propise konstantno diže aktiviste na noge pa se osim raznih tužbi, prosvjeda i ukazivanja na propuste, organiziraju i ekološke akcije poput ovih.

Borbu protiv devastacije prirode možete podržati, barem lajkom na Facebooku, a onda se u ovim lijepim nadolazećim proljetnim danima priključiti nekoj od sljedećih aktivnosti.

PHOTOS BY: Facebook Vruja / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.