gissur-steinarsson-sZjh9-Mr-lg-unsplash

NASA objavila interaktivnu kartu podizanja razine mora. Evo scenarija Jadranskog mora…

GREEN_300_listici_sredina

Vrijeme za uzbunu

NASA-in tim stručnjaka objavio je interaktivnu mapu kojom samo jednim klikom možemo vidjeti koliko će se kroz godine podići razina mora. Mapa je izrađena na temelju nedavno obajvljenih UN-ovih podataka vezanim za klimatske promjene, a ukoliko se situacija ne počne mijenjati razina mora će se drastično podizati.

Svemirska agencija NASA sa svojim timom za promjenu razine mora stvorili su alat za projekciju razine mora na temelju izvješća Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) koji vizualizira utjecaje budućeg porasta razine mora na obale i zajednice. Riječ je naime, o interaktivnoj mapi koja prikazuje koliko će se u idućim desetljećima u pojedinim dijelovima Zemlje podići razina mora. Ova interaktivna mapa omogućuje korisnicima da kliknu bilo gdje po oceanima i obalama te odabere desetljeće između 2020. i 2150. godine te na taj način mogu dobiti detaljan uvid na temelju projekcija šestog izvješća IPCC -a koji je objavljen prije nekoliko dana, a koji se bavi najnovijim razumijevanjem klimatskog sustava i klimatskih promjena.

Ovisno o porastu globalne temperature, količini otopljenog leda, temperaturama oceana, oceanskih struja i raspona plime i oseke dizat će se i razina mora. “Ono što je novo ovdje je alat koji nudimo zajednici za distribuciju najnovijeg znanja o klimi koji su proizveli znanstvenici IPCC-a i NASA-e na pristupačan i jednostavan način uz održavanje znanstvenog integriteta”, izjavila je za strane medije Nadya Vinogradova Shiffer, programska znanstvenica i voditeljica u NASA-i, koji vodi NASA-in znanstveni tim za promjenu razine mora. Više od 600 milijuna ljudi, odnosno oko 10 posto svjetske populacije živi u obalnim područjima koja su manje od 10 metara iznad razine mora. “Ovi izrađeni podaci ključni su za povećanje klimatske otpornosti nacija s velikim obalnim stanovništvom, infrastrukturom i gospodarstvima na koja će utjecati porast razine mora” dodala je znanstvenica.

Uz pružanje snimaka porasta razine mora u sljedećim desetljećima, interaktivna mapa omogućuje korisnicima da se usredotoče na učinke različitih procesa koji potiču porast razine mora. Ti procesi uključuju otapanje ledenih ploča i ledenjaka te mjeru u kojoj oceanske vode mijenjaju svoje obrasce cirkulacije ili se šire zagrijavanjem, što može utjecati na visinu oceana. “Dok se zajednice diljem zemlje pripremaju za utjecaje porasta razine mora, pristup dobrim, jasnim podacima ključan je za spašavanje života i sredstava za život”, rekao je stranim medijima NASA-in administrator Bill Nelson.

Na karti korisnici mogu provjeriti i buduće podizanje razine Jadranskog mora koje bi prema njihovim predviđanjima ako se Zemlja nastavi zagrijavati brzinom kao dosad, do 2050. godine mogla narasti za 20 centimetara, a do 2150. godine do kud su vidljivi podaci, razina mora bi u tom slučaju porasla za čak 98 centimetara.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.