Europski klimatski pakt: Moj svijet, moj doprinos, naš planet

GREEN_300_listici_sredina

Odgovornost je na svima nama

U utorak, 29. lipnja 2021. u 11.30 sati održat će se virtualno događanje EU Climate Pact Day of Action na kojem će hrvatskoj javnosti biti predstavljen Europski klimatski pakt i načini na koje svatko može dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena koje uzrokuju ekstremne posljedice na okoliš.

Dr. sc. Julije Domac, ambasador Europskog klimatskog pakta, ravnatelj REGEA-e i savjetnik Predsjednika RH za energiju i klimu govorit će o utjecaju klimatskih promjena i kako ublažiti njihove učinke, nakon čega će u panelu sudjelovati Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, Petra Remeta, direktorica programa WWF Adrije i Nevena Rendeli, ambasadorica Europskog klimatskog pakta i moderatorica panela.

Riječ je o kampanji Europske komisije (DG Clima) koja će se provoditi u 27 država članica EU-a tijekom 2021. i 2022. godine i obuhvatiti teme kao što su mobilnost, održiva moda, održiva konzumacija i druge s ciljem osvještavanja o ovom globalnom problemu i poticanja na zajedničko djelovanje kako bismo osigurali bolju budućnost našeg planeta. Naime, izgaranje fosilnih goriva i krčenje šuma sve više utječu na klimu i na temperaturu Zemlje jer se tako oslobađaju goleme količine stakleničkih plinova čime se dodatno pojačava efekt staklenika i globalno zagrijavanje. Staklenički plinovi nastali ljudskim djelovanjem najviše doprinose globalnom zagrijavanju, što jasno dokazuje činjenica da je koncentracija CO2 u 2020. godini bila 48 posto viša nego u predindustrijsko vrijeme. Osim toga, razdoblje od 2011. do 2020. godine bilo je najtoplije desetljeće otkako postoje mjerenja, a prosječna globalna temperatura 2019. bila je 1.1 stupnja Celzijusa viša nego u predindustrijsko vrijeme. S obzirom na to da globalna temperatura trenutno raste 0.2 Celzijusa po desetljeću, u narednom će razdoblju biti još i viša što će imati ozbiljne negativne učinke na prirodni okoliš i zdravlje ljudi.

Svatko može pridonijeti borbi protiv klimatskih promjena, stoga će Europski klimatski pakt udružiti snage s platformom Count us in i pozvati građane da se pridruže unoseći malu promjenu u svakodnevni život. Nacionalnom događanju prethodit će centralno virtualno događanje s početkom u 09.15 sati emitirano uživo u svim EU članicama, koje će okupiti donositelje odluka, stručnjake za javne politike, organizacije civilnog društva, javne institucije, udruge mladih i druge dionike.

Zainteresirani građani mogu se uključiti u događanje registracijom do 28. lipnja na https://climate-pact-2021.b2match.io/.

PHOTOS BY: Press, FreePik / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.