cdc-JYnYHdD5V3w-unsplash

NASA-ino novo otkriće: Pretvorili urin u vodu za piće koju će astronauti konzumirati na misijama

GREEN_300_listici_sredina

Obnovili 98% otpadnih voda

Otkriće koje bi mnoge moglo zgroziti, ali i itekako biti korisno astronautima na višegodišnjoj misiji. Naime, NASA je uspjela obnoviti 98 posto otpadnih voda iz svemirskih misija, među kojima je i urin astronauta.

Prema najnovijim eksperimentima, NASA-ini astronauti na međuplanetarnim misijama koje iziskuju mnogo vremena i resursa neće biti u bojazni za pitkom vodom. Naime, novi sustav NASA-e uspio je obnoviti 98% otpadne vode na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) pretvarajući stvari poput urina u piće.

Više tona mokraće može postati pitka voda

Svidjelo se to nama ili ne, ali ovo postignuće je značajna prekretnica za sustav kontrole okoliša i održavanja života, koji igra ključnu ulogu u dugoročnim svemirskim misijama i preživljavanju katastrofa. Naime, misija na Mars, primjerice, može trajati i do dvije godine. Vode za ponijeti u letjelicu po osobi dnevno iznosi oko 4 litre. Ako letjelica ima četveročlanu posadu, to iznosi najmanje devet tona vode. Također, toliko tona mokraće proizvodi se tijekom misije koja u nekom trenutku negdje mora biti ispuštena.

Astronauti ne piju urin

Idealna letjelica bila bi u biti samodostatna sa sposobnošću recikliranja zraka i vode, kao i uzgoja vlastite hrane. Kao prvi korak prema tome, NASA je testirala komponente povrata vode iz otpadnih voda za kontrolu okoliša i održavanje života (ECLSS) na ISS-u. “Obrada je u osnovi slična nekim zemaljskim sustavima distribucije vode, samo se radi u mikrogravitaciji. Posada ne pije urin; oni piju vodu koja je obnovljena, filtrirana i očišćena tako da je čišća od onoga što mi pijemo ovdje na Zemlji. Istražujemo mnogo procesa i radimo puno testiranja na Zemlji ne bi li proizveli čistu, pitku vodu”, rekla je stranim medijima Jill Williamson, voditeljica ECLSS vodnih podsustava.

NASA

PHOTOS BY: Pexeles, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.