272466379_116932074202152_4773655772346604499_n

Upoznajte Kenshitsuboa, najmanje bonsai drvo na svijetu

GREEN_300_listici_sredina

Ima samo 22 milimetra

Jeste li se ikad zapitali koliko je veliko najmanje bonsai stablo na svijetu? Ima samo 22 milimetra, dobiveno je od malezijske vrste vodenog jasmina i moglo bi ući u Guinnessovu knjigu rekorda, no njegov vlasnik nema namjere proslaviti svoje stablo, već u njegovoj rezidbi uživa u svoja četiri zida.

Ako ste se ikad pitali postoji li i koliko je veliko najmanje bonsai drvo na svijetu, odnedavno postoje i odgovori na ovo pitanje. Riječ je o Kenshitsubo bonsai stablu koji spada u minijaturna stabla iz vrste bonsaia, a veličine je svega 22 milimetra. Inače, bonsai doslovno znači “biljka u posudi” na japanskom gdje stablo i posuda čine jedinstvenu skladnu cjelinu gdje se oblik, tekstura i boja jednog nadopunjuju s drugim. Za dobivanje skladnog bonsaija potrebno je nekoliko desetaka godina rezidbe, ožičenja, rezanja lišća, stezanja i cijepljenja.

‘Ne mari za slavom’ 

Ovaj, izgleda najmanji u svojoj vrsti dobiven je od malezijske lokalne vrste koja se zove “vodeni jasmin”, jedine vrste koja se očito može napraviti tako malom. Tvorac najmanjeg japanskog stabla je Kuah Tee Teong te upravo on tvrdi da bi to mogao biti najmanji bonsai na svijetu budući da je standardna mjera minijaturnog bonsaija 10 cm. Iako bi se mogao upisati u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda, njegov vlasnik naprosto ne mari za “slavom”, a nema u planu niti prodavati svoja minijaturna vrtna remek djela. “Ako prodam, onda neću imati što pokazati.”, njegova je životna filozofija od koje i dalje ne odustaje.

 

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.