pexels-yelena-odintsova-10204173

Ekološki aktivisti sve više pritišću: Sada su tužili jednu od najvećih europskih banaka

GREEN_300_listici_sredina

Traže zaustavljanje financiranja fosilnih goriva

Ekološki aktivisti sve se više koriste tužbama kako bi natjerali velike tvrtke da ulože veće napore u energetsku tranziciju.

Skupine klimatskih aktivista u četvrtak su tužili BNP Paribas, jednu od najvećih europskih banaka. Tvrde da krše zakonsku obvezu time što daju zajmove velikim naftnim i plinskim tvrtkama.
Kako navodi CNN, tri skupine – Oxfam, Friends of the Earth i Notre Affaire à Tous – poručile su da je cilj tužbe protiv BNP Paribasa natjerati ih da zaustave financiranje fosilnih goriva.

Alexandre Poidatz, službenik u Oxfam Franceu, rekao je da banka “nastavlja ispisivati nove bjanko čekove najvećim tvrtkama za fosilna goriva bez postavljanja ikakvih uvjeta za ekološku tranziciju bez nafte i plina”.

Francuske tvrtke trenutno su posebno u fokusu zbog zakona koji od njih zahtijeva izradu takozvanih planova nadzora nad štetama u okolišu. Presuda protiv TotalEnergies, klijenta BNP Paribasa, u slučaju koji su također pokrenule ekološke skupine, očekuje se u utorak.

Sve više tužbi

Ekološki aktivisti sve se više koriste tužbama kako bi natjerali velike tvrtke da ulože veće napore u pogledu gospodarstava s niskom razinom ugljika. U tome za sada i uspijevaju. Naime, u tužbi koju su podnijeli klimatski aktivisti 2021. godine, nizozemski je sud naredio Shellu da produži planirano smanjenje emisije stakleničkih plinova. Tužba protiv francuske banke modelirana je upravo prema tom slučaju.

It francuske banke za Reuters su poručili da žale što su aktivisti izabrali parnicu umjesto dijaloga te da nisu mogli odmah zaustaviti financiranje fosilnih goriva.

“Usredotočeni smo na izlaz iz upotrebe fosilnih goriva, ubrzavanje financiranja obnovljivih izvora energije i pružanje podrške našim kupcima, bez kojih nije moguće izvršiti prijelaz“, priopćili su iz banke.

PHOTOS BY: Guliver image, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.