roberta-sorge-uOBApnN_K7w-unsplash (2)

Zabrinjavajući vapaji maslinara: Hoćemo li uskoro ostati bez omiljenog ulja?

GREEN_300_listici_sredina

Zeleno blago pogođeno klimatksim promjenama

Zabrinjavajuće vijesti stižu iz Grčke gdje bi po riječima tamošnjih maslinara uskoro mogli ostati bez jednog od najzdravijih i najcjenjenijih ulja.

Sve češći požari, klimatske promjene koje uzrokuju konstantno mijenjanje temperatura, a time uzrokuju i remećenje godišnjih doba, uskoro bi se itekako moglo odraziti i na uzgoj maslina i toliko zdravog maslinovog ulja. Da su uvi uzroci već uzeli maha u Grčkoj, prijestolnici maslinarstva svjedoči tome i priča grčkog farmer Michalisa Antonopoulosa koji je za strane medije istaknuo gorući problem oko gubitka “zelenog blaga” uzrokovanog požarima. Pokazujući grane maslina koje rađaju trule plodove, istaknuo je poteškoće oko uroda uzrokovanim velikim temperaturama. “Prošla godina nam je pokazala da se drvo ne može nositi s teškim vremenskim uvjetima”, kaže Antonopoulos za strane medije. “Iako se nalazimo na Mediteranu i imamo topla ljeta, ovi ekstremni vremenski uvjeti su vrlo teški za maslinu, što rezultira praznim stablima bez plodova. Ovo je klasičan primjer promjene okoliša kroz koju prolazimo”, dodaje. 

Antonopoulos je na čelu lokalne maslinarske zadruge, koja procjenjuje pad regionalne proizvodnje od 50 posto. Budući da je 2021. godina zabilježena s najtoplijim ljetom u Europi, znanstvenici strahuju da bi porast temperature mogao zauvijek ometati proizvodnju maslinovog ulja. “Dugoročni rezultat bit će da neke regije, osobito u južnoj Grčkoj, poput Krete, neće moći uzgajati masline ili će imati vrlo smanjen prinos”, kaže Stavros Vemmos, stručnjak za masline i profesor uzgoja. Poznata po svojoj ‘ekstra djevičanskoj’ sorti, Grčka je treći najveći svjetski proizvođač maslinovog ulja. Zemlja je proizvela 275.000 tona maslina između 2020. i 2021. godine. Više od polovice toga otišlo je u inozemstvo, što je čini četvrtim najvećim izvoznikom Europske unije.

Boce maslinovog ulja Kalamata nalaze se u restoranima čak i u Japanu, ali farmeri se brinu da ako prinosi nastave opadati, neće moći zadovoljiti potražnju. “Vjerujem da ćemo u sljedećih nekoliko godina, uz sve ovo što se događa, imati problema s zadovoljavanjem potreba tržišta, posebice vanjskog tržišta”, kaže Antonopoulos. “Kalamata se proslavila maslinama i maslinovim uljem iz regije, a potražnja je povećana, ali ne vjerujem da ćemo moći zadovoljiti potrebe u budućnosti”, zaključuje Antonpoulos, a to bi mogao postati generalni problem u svim zemljama koji se bave proizvodnjim ulja od ove zimzelene biljke poznate po svojim blagodatima još od davnina.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.