krece_obnova_drvoreda_i_setnica_u_najljepsem_hrvatskom_perivoju

Najljepši perivoj u Hrvatskoj u radovima: U Jastrebarskom kreće obnova drvoreda i šetnica

GREEN_300_listici_sredina

Dom 40 različitih biljnih vrsta

Grad Jastrebarsko nastavlja s uređenjem perivoja dvorca Erdödy, a u sklopu revitalizacije obnovit će se i šetnica bijelog bora. Tako će stanovnici Jastrebarskog dobiti obnovljeni park uz dvorac koji je nerijetko proglašavan najljepšim u Hrvatskoj.

Riječ je o obnovi šetnice s obostranim drvoredom bijelog bora u perivoju oko dvorca Erdödy u Jastrebarskom, a projektom je obuhvaćena i zona zelenila na otocima parkovnog jezerca/ribnjaka.

Uklanjanje bolesnih i oštećenih stabala uz nadomjesnu sadnju

Drvored bijelog bora (Pinus sylvestris), kombiniran s crnim borom (Pinus nigra), koji se proteže uz dio Ulice I.B. Mažuranić jedini je sačuvani autentični drvored parka Erdödy. Osim značaja koji ima u prostorno-oblikovnom artikuliranju južne granice parka, te kao dio šireg koncepta zelene infrastrukture grada, izuzetno je važan i kao element memorije mjesta.

Današnji izgled drvoreda pokazuje njegovu potpuno narušenu strukturu zbog uklanjanja većeg broja bolesnih i oštećenih stabala. Preostala stabla također su značajno narušenog vitaliteta, kao i zeleni fond zone parkovnog jezerca/ribnjaka s manjim otocima.

Predloženim rješenjem uklonit će se postojeći dotrajali borovi i strukturirati novi drvored, a na otocima parkovnog jezerca također se predviđa uklanjanje bolesnih i oštećenih stabala uz nadomjesnu sadnju te orezivanje krošnji stabala koja se zadržavaju.

Najljepši park u Hrvatskoj u novom ruhu

U sklopu radova uredit će se i pješačka staza uz južnu granicu parka te travnjaci, a predviđene su i edukativne i informativne aktivnosti za građane. Grad Jastrebarsko prije 10-ak godina krenuo s obnovom i uređenjem te je park ponovo zasjao u punom sjaju, a prošle je godine prema mišljenju krajobraznih arhitekata proglašen najljepšim parkom u Hrvatskoj.

Ovo zeleno srce Jastrebarskog i omiljeno mjesto svih Jaskanaca zaštićeni je spomenik vrtne arhitekture, s gotovo 40 različitih biljnih vrsta i oko 1.000 primjeraka, a u njegovo održavanje i obnovu kontinuirano se ulaže.

PHOTOS BY: Grad Jastrebarsko, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.