elektricni_minibus_na_podrucju_jaske_uvod_u_novi_koncept_javnog_prijevoza_9

Među prvima: Grad Jastrebarsko dobio električni minibus za prijevoz putnika

GREEN_300_listici_sredina

Za Jasku bez emisija

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Grad Jastrebarsko među prvim je gradovima na čijim su prometnicama putnici dobili priliku iskušati vožnju električnim minibusom.

Riječ je o pilot projektu kojim se predstavlja novi model javnog gradskog prijevoza, za koji je u izradi Studija izvodljivosti. Grad Jastrebarsko priprema se za novo financijsko razdoblje EU, a prema uputama resornog ministarstva prometa priprema se dokumentacija potrebna za prijavu na natječaj za sufinanciranje takvih projekata. U tu je svrhu Grad u rujnu 2018. godine izradio Studiju javnog prijevoza na čijoj su izradi sudjelovali i građani.

Ukupno oko 1500 stanovnika je preko online prijedloga i izravnim anketiranjem izrazilo potrebe koje određuju kako će se taj projekt razvijati. Nakon što je studija usvojena, Grad je naručio Studiju izvodljivosti uvođenja javnog prijevoza koja je u izradi i koja treba analizirati troškove i način financiranja tog važnog pitanja. “Osim što će se javnim prijevozom povezati ruralna naselja s gradom, studijom je predviđena i kružna linija kroz sam grad te rute koje povezuju javni autobusni sa željezničkim prometom. Također bi se povezao grad i gospodarska zona Jalševac, u kojoj je zaposleno više od tisuću ljudi. To je svakako jedan od prioriteta na kojem ćemo raditi”, istaknuo je prilikom testne vožnje električnim minibusom gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Studiju izvodljivosti Grad Jastrebarsko izrađuje u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu čiji je prodekan za znanost i vanjsku suradnju Marko Šoštarić i sam izrazio zadovoljstvo ovim projektom. “Grad Jastrebarsko priprema se za novi koncept javnog gradskog prijevoza, što je svojevrstan iskorak na razini cijele Hrvatske. Pitanje javnog prijevoza iznimno je kompleksno, osobito na brdskim predjelima kojih ovdje ne nedostaje, stoga je bitno dobro odvagnuti sve prednosti, nedostatke i potencijalne rizike. Vjerujem kako ćemo suradnjom osmisliti kvalitetno rješenje koje će moći primijeniti i druge sredine”, rekao je Šoštarić.

Direktor tvrtke Wawa Grupa Slaven Vrhovski pojasnio je kako je električni minibus idealno rješenje za prigradske linije. Štedljiv je, efikasan i tehnološki inovativan. Ne manje važno, i ekološki prihvatljiv. “Karsan Jest Electric autobus sa svojim jedinstvenim i inovativnim dizajnom, 100% električni i bez emisija, predstavlja istinsku inovaciju u javnom prijevozu u Hrvatskoj. Električna vozila u globalnoj ekonomiji 21. stoljeća nisu više pionirski pothvat, već realnost. Brojne studije, direktive i trendovi govore tome u prilog, a Grad Jastrebarsko prepoznaje ovaj trend i spreman je napraviti iskorak” dodao je Vrhovski.

PHOTOS BY: Press, Instagram @jaskafoto / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.