211348711_1885091625006659_6992414004664814174_n

Grad Jastrebarsko dobilo novu laskavu titulu – European Energy Award

GREEN_300_listici_sredina

Održiva energetska, klimatska i prometna politika

Grad Jastrebarsko ovih je dana dobilo još jednu titulu, odnosno European Energy Award, certifikat prema kojemu se gradovi i općine zauzimaju za održivu energetsku, klimatsku i prometnu politiku. No, ovom gradu u središnjoj Hrvatskoj nije prva ovakva nagrada.

Za aktivno sudjelovanje u europskom projektu IMPLEMENT Grad Jastrebarsko dobio je European Energy Award, certifikat kojeg je gradonačelniku Zvonimiru Novoselu predao ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) Julije Domac. “Grad Jastrebarsko je među gradovima koji uvijek pokazuju iskorak u aktivnostima vezanima uz energetsku politiku“, istaknuo je ravnatelj REGEA-e te objasnio o kakvom je certifikatu riječ. The European Energy Award (eea) je sustav certifikacije i upravljanja kvalitetom za gradove/općine koji se zauzimaju za održivu energetsku, klimatsku i prometnu politiku.

Uvođenjem programa upravljanja kvalitetom i certifikacije European Energy Award (eea) u Belgiji, Grčkoj, Poljskoj i Hrvatskoj, projekt IMPLEMENT imao je cilj uspostaviti sve potrebne strukture u gradovima/općinama za provedbu održivih klimatskih i energetskih politika. U taj vrijedan projekt bilo je uključeno 30 gradova/općina, a nakon njegove provedbe, REGEA nastavlja razvijati i provoditi svoju klimatsku i energetsku strategiju korištenjem eea standarda i kriterija, ističe se u priopćenju.

Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel rekao je kako je Grad Jastrebarsko još 2010. godine potpisao Povelju Covenant of Mayors upravo radi povećanja energetske učinkovitosti. “Ovo nije prva nagrada u području energetske učinkovitosti. Grad Jastrebarsko je još 2014. godine dobio prestižnu nagradu Joint Research Center za projekt ‘Sa štednom rasvjetom do uštede i čistog okoliša’ u kategoriji zelene rasvjete”, podsjetio je. Istaknuo je i da im je nagrada poticaj za projekte koje provode. “Mi smo mali grad, na europskoj i svjetskoj energetskoj karti ne značimo puno, ali smatramo da promjena svijesti kreće upravo do nas malih. Od nagrada se ne živi, ali one svakako daju dodanu vrijednost projektima koje provodimo i djeluju kao poticaj“, zaključio je Novosel.

Izvor: hina.okolis.hr

PHOTOS BY: Instagram, press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.