Foto:Matija Grgas

Zašto je Jastrebarsko idealno eko mjesto za život?

GREEN_300_listici_sredina

Potvrđeno još 2018. godine!

Još 2016. godine Jastrebarsko je postalo jedan od deset najboljih malih gradovo po izboru Financial Timesa, dok je prije dvije godine ovaj gradić dobio i nacionalno priznanje, titulu "Eco City prakse i rješenja". O eko rekonstrukciji i novom smjeru vođenja grada više su nam otkrili iz Uprave grada Jastrebarskog.

Malen, ali po pitanju zelenog poslovanja velik, grad Jastrebarsko dobio je statusni simbol. Prije dvije godine osvojio je nagradu “ECO city praksa i rješenje”, a od tada se ovo mjesto središnje Hrvatske svojim pametnim poslovnim odlukama predstavilo kao grad uzor i drugim gradovima naše države. O novom obliku zelenog poslovanja i upravljanja gradom Green.hru više su rekli iz Odsjeka za opće poslove, lokalnu i mjestu samoupravu grada Jastrebarsko.

O gradskim električnim biciklima i novom načinu prometovanja:

Prije dvije godine aplicirali smo sustav koji svima zainteresiranima omogućuje iznajmljivanje električnih bicikala, odnosno, izgradili smo garažu za električne bicikle koji su namijenjeni za gradsku i brdsku vožnju. Najam bicikala i naplata se vrši putem NextBike sustava – digitalnog info panela instaliranog kod garaže panela ili putem aplikacije. Uz garažu, instalirana je i pametna klupa, kao i na još nekim lokacijama u gradu. Prošle godine prometnom signalizacijom označeno je preko 250 km biciklističkih staza, a kroz koje sigurno vodi besplatna aplikacija Jaska Bike. Naime, 8 staza tematizirane su prema područjima kroz koje vode, a kategorizirane su prema težini, trajanju i visinskom usponu. Obiteljska staza, staza vizura, staza kamena, staza tradicije, staza vode, staza baštine, staza prirode ili staza vina – svaka od njih nudi nešto posebno i zanimljivo svakome avanturistu ili turistu, ali i svima onima koji već sada dobro poznaju Jasku ili pak ovdje oduvijek žive. Pomoću aplikacije, već prije samog puta možete se pripremiti i saznati o svemu što na toj ruti možete vidjeti, ali i što vas na istoj očekuje. Električni bicikli koriste se i od strane lokalnog stanovništva i od strane posjetitelja, a koji na ovaj jedinstven način dožive Jasku i sva njezina bogatstva.

Povezivanje turizama i smart cityja:

Upravljanje gradovima po principu „smart city“ postaje sve popularnije. Cijeli koncept pametnoga grada zapravo je osmišljen i usmjeren traženju načina koji se može inteligentno primijeniti te se upravo zato, a u skladu s mogućnostima, stavlja naglasak na pametnu ekonomiju, mobilnost, okolinu, ljude, pametni način življenja te pametno upravljanje. „Biti pametan“ danas je izuzetno važno za svaki upravu i grad, a pogotovo za napredak u turističkoj industriji. Brzo prikupljanje informacije, kao i odgovor odnosno slanje informacija natrag, u konačnici olakšava i ubrzava životne procese i usluge.

Jastrebarsko kao turistička destinacija intenzivno koristi tehnološku infrastrukturu s ciljem poboljšanja turističkog iskustva posjetitelja, a vezano za lokalne usluge i proizvode koji su dostupni u destinaciji. Nadalje, kroz brojne europske projekte brine se o ekološkim i digitalnim pristupima prema posjetiteljima, ali se i velika važnost daje poticanju svijesti i edukaciji o važnosti odvajanju otpada, kako samih građana u privatnim domaćinstvima, pa tako i posjetitelja u turističko – smještajnim objektima. Digitalno informiranje posjetitelja na javnim mjestima, interpretativne table na temu povijesti, kulture i kulture vina na cijelom jaskanskom području, kao i mobilne aplikacije o bogatoj turističkoj ponudi veza su za stvaranje digitalne interakcije sa trenutnim ili pak budućim posjetiteljima.

O utjecaju pandemije na Jasku:

Situacija u kojoj se cijeli svijet našao zbog koronavirusa, promijenila je našu svakodnevicu. Učinila je puno toga loše u gospodarskom i financijskom smislu, ali ono što je pozitivno učinila jest činjenica da smo svi postali svjesniji kako bi se trebali odgovornije i solidarnije ponašati, i prema sebi i prema drugima. Svakako, pandemija nam je dala lekciju iz koje možemo i trebamo ponovno naučiti živjeti normalno. Što se tiče Jaskanca, oni su od početka ovu situaciju shvatili ozbiljno i sukladno tome ponašali se odgovorno. Danas smo, moramo priznati, svi pomalo zbunjeni, kako samom situacijom, a tako i mjerama koje se donose ili pak ukidaju. No, usprkos svemu, naši građani i dalje poštuju sve odluke i istih se pridržavaju.

Mali grad i ekološka održivost:

Puno ovisi i o savjesti svakoga od nas, o politikama grada, ali i o navikama. Nažalost, u prebrzom vremenu u kojem živimo, ponekad nemamo vremena zdravo promišljati, već puno toga radimo prema navikama. Zato, dobre navike treba od malih nogu naučiti i prihvatiti.

PHOTOS BY: Matija Grgas, PR / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.