barbie
barbie

Najavljena Barbie ‘eko ratnica’ napravljena od algi, no sve je bila prevara u kojoj je sudjelovala i poznata glumica

GREEN_300_listici_sredina

Hrabar spin eko aktivista

Radilo se o marketinškom triku, a organizacija koja stoji iza ideje i izvedbe je čak i napravila web koji je jako sličan onome kojeg ima tvrtka Mattel, kojoj je upravo Barbie lutka najprepoznatljiviji proizvod.

Nakon ogromnog uspjeha filma “Barbie”, pažnju medija je privukla najava nove barbike ‘eko ratnice’, koja je navodno ujedno bila i obećanje tvrtke Mattel da će do 2030. prestati koristiti plastiku u proizvodnji svojih lutaka.

Te su informacije mediji prenosili s web stranice vrlo slične Mattelovoj korporativnoj stranici, koja je čak imala i izjavu izvršnog direktora Ynona Kreiza.

“Proizveli smo više od milijardu plastičnih Barbika i sada je toga dosta”, pisalo je.

Prirodni materijali lutke

‘Eko ratnicu’ promovirala je aktivistica i glumica Daryl Hannah, koja je prije na YouTube stavila video u kojem govori o problemu odbačenih barbika na odlagalištima otpada.

Ona je napisala da će se barbike uskoro izrađivati od gljiva, algi, konoplje i drugih prirodnih proizvoda. Linija ‘eko ratnica’ bila je osmišljena u čast ekoloških aktivistica poput Grete Thunberg, Julie Butterfly Hill, Phoebe Plummer i Nemonte Nenquimo. Hannah je izjavila i da će se nova Barbie “vratiti zemlji, baš kao i sva živa bića”, umjesto da “zauvijek ostane otrovna”, izvijestio je CBS.

Fake news

Brojni su mediji objavili ovu priču, uključujući časopis People i Washington Times. Međutim, ispostavilo se da su nova lutka, izjave izvršnog direktora i obećanje bez plastike bili lukavi trik koji je osmislila “Organizacija za oslobođenje barbika”, koja je stvorila lažnu web stranicu koja je gotovo savršeno kopirala Mattelov logotip i dizajn.

Iz Mattela su rekli da je cijela priča lažna. “To nema veze s Mattelom”, rekla je tvrtka u e-mailu za CBS News.

Washington Times je izdao ispravak teksta, napomenuvši da je postao žrtva “elaboratne medijske prijevare”. Washington Times i People su uklonili članke o eko lutki s njihovih web stranica.

PHOTOS BY: Barbie Liberation Front / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.