Legendarna znanstvenica Jane Goodall dobila svoju inačicu lutke Barbie kako bi inspirirala djevojčice diljem svijeta

GREEN_300_listici_sredina

Ostvarenje dugogodišnjeg sna

Tvrtka Mattel lansirala je Barbie lutku posvećenu Jane Goodall kako bi inspirirala mlade djevojke, ispunjavajući životnu želju britanske primatologinje.

Na Svjetski dan čimpanza tvrtka Mattel predstavila je novu Barbie lutku po uzoru na dr. Jane Goodall, a napravljena od 90% reciklirane plastike koja bi inače završila u oceanu. Ova legendarna 88-godišnja istraživačica otkrila je da je oduševljena što sebe vidi kao lutku Barbie jer je to nešto čemu se jako dugo nadala. Goodall kaže da želi da njezina barbika inspirira djevojčice diljem svijeta.

Lisa McKnight, izvršna potpredsjednica i globalna voditeljica odjela za Barbie i druge lutke u Mattelu, rekla je u izjavi da je tvrtka “uzbuđena što će napokon otkriti najnoviju lutku”.
“Djeca trebaju više uzora kao što je dr. Jane Goodall. Jedno je zamišljati što mogu biti, drugo je vidjeti da je to zaista moguće”, rekla je McKnight. “Nadamo se da će ova kolekcija i odavanje počasti revolucionarnoj pionirki za žene u znanosti nadahnuti djevojčice da nauče više o “zelenim” karijerama, kako mogu zaštititi planet i kroz igru kreirati vlastite priče o održivosti”, dodala je.

Svaka lutka dolazi s raznim dodacima, uključujući dalekozor, terensku bilježnica i minijaturnu repliku Davida Greybearda, prvog čimpanzu kojeg je Goodall imenovala i s kojim se sprijateljila u Nacionalnom parku Gombe u Tanzaniji. Goodall, koja obilježava 62. godišnjicu svog prvog odlaska u park, kaže za časopis People da je raznim sugestijama sudjelovala u kreiranju lutke i posebno se nada da će potaknuti djevojčice da razmišljaju izvan rodnih normi. “Barbie lutke s kojima su se igrale moje kćeri bile su vrlo stereotipizirane. Htjeli smo to promijeniti”, kaže Goodall.

Mattel također ulazi u globalno partnerstvo s Institutom Jane Goodall i njegovim globalnim programom za mlade Roots & Shoots. Prema web stranici programa, on omogućuje djeci da se osjećaju “hrabro da koriste svoj glas i postupke za donošenje suosjećajnih odluka, utječući na promjene i vodeći k promjeni svoje zajednice”. Goodall se nada da će poruka o klimatskim promjenama zahvaljujući njezinoj lutki doprijeti do velikog broja djece. To je problem u koji se “svatko može uključiti”, dodaje ona.

“Svakog dana možete birati kako ćete se ponašati”, rekla je za People. “Primjerice, jesti manje mesa je ogromna dobrobit za okoliš, iako je poželjnije ne jesti meso uopće”. Goodall također naglašava kako na klimu Zemlje utječe onečišćenje oceana, posebice onečišćenje koje uzrokuje plastika. Barbie lutka inspirirana znanstvenicom odražava napore brenda i Mattela kako bi do 2030. godine svi njihovi proizvodi i ambalaže bili od 100% recikliranih, reciklabilnih ili bio materijala.

Goodall je posljednja žena koja je dobila priznanje kao dio serije Barbie’s Inspiring Women. Kolekcija je odala počast Idi B. Wells ranije ove godine i osobama poput dr. Maye Angelou, Helen Keller i Eleanor Roosevelt 2021. Barbie je rekla da su žene kojima je odana čast kao dio serije “učinile svijet boljim mjestom za buduće generacije djevojaka.” Goodallu će također biti odana počast u posebnoj epizodi serije “Barbie’s You Can Be Anything”.

PHOTOS BY: Mattel; Jane Goodall Institute / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.