polarni vrtlog nas

Naglo zagrijavanje gornje atmosfere do 50 stupnjeva, izazvalo neobičnu pojavu iznad Arktika

GREEN_300_listici_sredina

Vremenski fenomeni

Zbog naglog skoka temperature u gornjim slojevima atmosfere, arktički polarni vrtlog počeo se kretati u suprotnom smjeru, što često uzrokuje promjenu vremenskih obrazaca.

Početkom ožujka, arktički polarni vrtlog, koji kruži Arktikom, počeo se okretati u suprotnom smjeru, što je u prošlosti često prouzrokovalo iznimno hladno vrijeme i oluje na području Sjedinjenih Američkih Država. Ovaj fenomen događa se uslijed naglog zagrijavanja gornje atmosfere, do 50 stupnjeva Celzijevih unutar nekoliko dana, ali, kako izvještavaju s Spaceweather.com, vjetrovi počinju usporavati pa bi se i vrtlog mogao vratiti u svoju normalu.

Naime, polarni vrtlozi se povremeno, ali samo privremeno mijenjaju, što može trajati danima, tjednima ili mjesecima. Iako ova trenutna promjena neće dovesti do promjena u vremenskim obrascima, ona je uzrokovala je rekordni “skok ozona” iznad Sjevernog pola. Bilježenja vremenskih obrazaca pokazuju kako je promjena smjera polarnih vrtloga češća tijekom El Niña ili La Niña, dvije suprotne faze prirodnog ciklusa globalnog zagrijavanja i hlađenja.

Inače, stratosferski polarni vrtlog je sezonalna pojava koja se javlja u hladnom dijelu godine a u toplijem potpuno iščezava. Riječ je o ciklonalnoj cirkulaciji zraka na visinama iznad 20 kilometara u smjeru od zapada prema istoku (na sjevernoj hemisferi) oko pola, ugrubo nad zemljopisnim širinama 50-60° (točan položaj značajno varira). Nekad je ovo kruženje pravilnog oblika u obliku krafne (primjer na slici 1) a nekad je uslijed različitih valnih poremećaja koji se propagiraju iz nižih visina, značajno izobličeno”, objašnjavaju na meteoadriatic.com.

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.