365975958_792133799369854_6650888131309050541_n

Nacionalni park Risnjak danas slavi 70. godina: Tom prilikom poklanjaju ulaznice!

GREEN_300_listici_sredina

Omiljena destinacija mnogih

Risnjak je ujedno prirodna veza između balkanskih planina i Alpa, a ondje se nalazi najljepše izražen fenomen vegetacije ponikvi.

Dragulj našeg prirodnog bogatstva, Nacionalni park Risnjak, danas slavi svoj 70. rođendan.

Na površini od 6350 hektara prostire se dom za čak 1148 vrsta i podvrsta flore. Prirodno je to stanište i za sve tri velike europske zvijeri – medvjeda, vuka i risa, po kojemu je park i dobio ime.

Pet staza

Kako smo ranije pisali, s 1528 metara nadmorske visine, Risnjak je omiljena lokacija brojnim planinarima. Sastoji se od više planinskih vrhova i spada u najljepše hrvatske planine.

Do samoga vrha vodi pet markiranih staza iz različitih smjerova, a za najdužu od njih morat ćete izdvojiti tri sata. Riječ je o stazi preko Markovog brloga, dok je najkraća u trajanju od sat vremena staza Vilje – Veliki Risnjak.

Gratis ulaz

Risnjak je ujedno prirodna veza između balkanskih planina i Alpa, a ondje se nalazi najljepše izražen fenomen vegetacije ponikvi.

Osim zaštite prirodnih resursa kao osnovne uloge Nacionalnog parka Risnjak, ističe se i korištenje u znanstvene odgojne, kulturne i turističke svrhe.
Stoga, kako stoji na službenim stranicama parka, za grupne posjete potrebno se najaviti nekoliko dana unaprijed na brojeve telefona i e-mail kako bi na vrijeme organizirali vodiča.

Dobra je vijest da, povodom rođendana, Nacionalni park individualnim posjetiteljima poklanja gratis ulaz.

PHOTOS BY: Nacionalni park Risnjak/Marko Vrdoljak, Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.