nuklearni nomadi nas

Na Zagreb Doxu zastupljene važne ekološke teme: Green Dox donosi četiri dokumentarca koja vrijedi pogledati

GREEN_300_listici_sredina

Aktualno

Za sve one koji misle green i zanimaju ih dokumentarci s ekološkim temamama, ove će godine na Zagreb Doxu imati što vidjeti. Green Dox donosi četiri dokumentarca s najboljim ocjenama kritičara.

Tema ljudskog odnosa prema okolišu i prirodi i ove je godine zastupljena na ZagrebDoxu, a program Green Dox donosi nam četiri važna dokumentarca koji se bave danas neizbježnom temom ekologije. Tradicija u brojnim zemljama nalaže da se u novu godinu ulazi uz vatromet, ali, za životinje je novogodišnja noć prava noćna mora. I sretna vam NovaSebastiana Muldera na IDFA-i je osvojio Best Youth Documentary nagradu, a šalje poruku glasniju i od vatrometa.

Francuski radnici koji čiste nuklearne reaktore izloženi su visokim razinama zračenja. Kilian Armando Friedrich i Tizian Stromp Zargari u svom filmu Nuklearni nomadi (Berlinale, Dokufest) dojmljivim slikama prikazuju put koji radnici prelaze od jedne nuklearne elektrane do druge, riskirajući svoje zdravlje u ime boljeg života.

Zagreb Dox

Poplavljeni život Angelosa Rallisa, osvojio je brojne festivalske nagrade (Thessaloniki IDF, Jihlava IFF) a prati 12-godišnju djevojčicu Afrin koja nakon još jedne poplave blatnog otoka na kojem živi kreće na putovanje u srce Bangladeša u pokušaju da uđe u trag svom ocu. Putem svjedoči teškom životu ulične siročadi u Dhaki koja se bori za život prekapajući po otpadu, a to je iskustvo prisiljava da naglo odraste. Nije samo Afrin otok žrtva klimatskih promjena.

Prije olujeJuana Palaciosa i Sofie Husum Johannesen (IDFA, Gothenburg FF) vodi nas na mali danski otok Mandø u Vadenskom moru kojem klimatske promjene predstavljaju ozbiljnu egzistencijalnu prijetnju. Ipak, posljednji otočki farmer, čija obitelj tu živi već osam generacija, ne odustaje pred nadolazećom katastrofom. Odbija graditi život negdje drugdje i nada se da će pronaći ženu koja će zajedno s njim voditi farmu, a sumorna sudbina otočana, prikazana kroz duhovite svakodnevne situacije, u neku ruku pogađa sve nas.

PHOTOS BY: Zagreb Dox / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.