119646944_350670889414604_466003382808931988_n

Volvo i Northvolt razvijaju i proizvode održive baterije za električna vozila

GREEN_300_listici_sredina

Gradi se i gigatvornica

Volvo grupa najavila je u ponedjeljak da će udružiti snage sa švedskim proizvođačem baterija Northvoltom za razvoj održivih baterija za svoje električne automobile te postaviti tvornicu za njihovu proizvodnju.

Volvo i Northvolt imaju za cilj uspostaviti istraživački razvojni centar u Švedskoj koji bi trebao početi s radom 2022. godine i do 2026. pokrenuti pogon u Europi s potencijalnim kapacitetom za proizvodnju do 50 gigavat-sati godišnje “Bliska suradnja s Nothvoltom omogućit će nam jačanje vlastitih razvojnih sposobnosti”, rekao je za strane medije Hakan Samuelsson, izvršni direktor Volvo grupe. Northvolt će tako postati ekskluzivni partner za proizvodnju baterijskih ćelija za tvrtku Volvo.

Giga-tvornica će se napajati čistom energijom, a očekuje se da će zaposliti oko 3000 ljudi. Mjesto gdje će se nalaziti postrojenje tek treba biti odlučeno.
Nothvolt je ovog mjeseca prikupio 2,31 milijarde eura kapitala kako bi proširio kapacitete u tvornici koju gradi na sjeveru Švedske, a Volvo planira nabavljati ćelije iz te tvornice baterija počevši od 2024. godine. Njemački proizvođač automobila Volkswagen najveći je dioničar Norhtvolta, a proizvođač baterija također je sklopio multimilijarderski ugovor s BMW-om i Scanijom.

Proizvođali baterija trude se ići u korak s potražnjom jer proizvođači automobila prelaze na električnu energiju kako bi smanjili emisije ugljika koje zagrijavaju planet.
Volvo grupa zacrtala je da će do 2030. godine prodavati samo potpuno električne automobile, a električna verzija modela Volvo XC60 bit će prvi automobil koji će imati ćelije razvijene kroz zajedničko ulaganje s Northvoltom.

PHOTOS BY: Northvolt, Volvo, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Više s Green.hr

Mnogo se priča o mikroplastici, no iznenadili bi se gdje ju sve možete pronaći svaki dan

U trenutku kada obilježavamo globalni pokret započet 2011. godine Srpanj bez plastike, dobro je dotaknuti se i omražene mikroplastike koja se dodaje u razne proizvode, a kasnije ispušta u okoliš. Plastika kao takva se nikada u potpunosti ne razgrađuje, što znači da jednostavno postaje sve manja i manja dok je ne možete vidjeti, ali ipak postoji u tlu, …

Klimatske promjene: Ekstremne vremenske neprilike haraju svijetom od Italije do Australije

Svjedočimo nizu ekoloških katastrofa

Embrace German Nature: Otkrivanje očaravajućih prirodnih krajolika Njemačke

Jedna od omiljenih destinacija ljubitelja netaknute prirode

Od tekstilnog otpada i recikliranja starih materijala nastao je domaći brend s naljepšim proizvodima za bebe

“Babies by Babes” u službi mališana i prirode

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.