Šest životinjskih vrsta kojima prijeti izumiranje zbog klimatskih promjena

GREEN_300_listici_sredina

Zar smo ih stvarno spremni zauvijek izgubiti?

Klimatske promjene postale su svakodnevni pojam i sve više ljudi shvaća kako one utječe na život na našoj planeti. No jeste li razmišljali o tome što ovaj fenomen znači za životinje?

Promjene temperature i drugi utjecaji klimatskih promjena postaju sve očitiji, a učinke već vidimo po cijelom svijetu. Neki otoci više ne postoje zbog porasta razine mora, prirodne katastrofe događaju se sve češće i svake godine više životinjskih vrsta izumire zbog utjecaja klimatskih promjena na ekosustave i staništa u kojima žive.

Klimatske promjene na nekoliko načina utječu na životinjske vrste:

  • Moraju se prilagoditi promjenjivoj klimi – što je njihova staništa učinilo manje ugodnim, a ponekad čak i negostoljubivim.
  • Porast onečišćenja vode, zraka i krutog otpada utječe na hranu koju jedu i staništa u kojima žive.
  • Neke životinje moraju izmijeniti način uzgoja i hranjenja kako bi preživjele utjecaje klimatskih promjena.
  • Ako pojedine životinjske vrste ne mogu migrirati u područja s povoljnijom klimom, mnogo je vjerojatnije da će izumrijeti.
Gepardi

Gepard je najbrža kopnena životinja na svijetu i suočava se s brzim izumiranjem uslijed klimatskih promjena. Trenutno je naveden kao ranjiv na Crvenom popisu ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN). U nekim područjima i populacija plijena geparda opada. Kao rezultat toga, gepardi su morali promijeniti način prehrane, odnosno loviti druge životinje koje žive u istom okruženju. Porast temperatura čak je utjecao na sposobnost reprodukcije ove velike mačke. Neke su studije pokazale da su mnogi muški gepardi snizili razinu testosterona. U nekim slučajevima uočeno je da je broj spermija geparda gotovo deset puta manji od prosječne kućne mačke, a znanstvenici vjeruju da su ova otkrića posljedica viših temperatura izazvanih globalnim zatopljenjem.

Pande

Ovaj zaljubljenik u stabla, težak dvije tone i zaštitni znak Svjetskog fonda za prirodu (WWF) hrani se isključivo bambusom. No, klimatske promjene smanjuju količinu bambusa koji raste u prirodnim staništima ovih životinja u Kini. Osim što im je glavna prehrana, bambus im pruža i zaklon. Drugim riječima, učinci klimatskih promjena imaju itekako velik utjecaj na dobrobit divovskog medvjeda pande.

Zelene kornjače

Zelene kornjače, poput mnogih životinjskih vrsta, osjetljive su na promjene temperature uzrokovane globalnim zatopljenjem. Budući da spol bebe kornjače ovisi o temperaturi pijeska na kojem je položeno jaje, klimatske promjene utječu i na razvoj ovih kornjača. Toplija područja daju ženke kornjača. Dakle, s klimatskim promjenama koje uzrokuju porast temperatura, izleže se više ženki nego mužjaka. To može utjecati na rast populacije zelenih kornjača u budućnosti, jer to znači manje partnera za parenje ženki.

Azijski slonovi

Ovi veliki, uhati sisavci iznimno su osjetljivi na porast temperature. To je zato što za opstanak trebaju piti puno svježe vode, a još više kad je toplije vrijeme! Dakle, klimatske promjene i globalno zagrijavanje otežavaju slonovima svakodnevno dobivanje količine vode koja im je potrebna. Topliji uvjeti također olakšavaju invazivnim biljkama da uspijevaju i prerastu redovite izvore hrane slonova – poput lišća bambusa i banana.

Polarni medvjedi

Klimatske promjene i globalno zagrijavanje smanjuju količinu arktičkog morskog leda. Ovaj je led važan jer je to područje na kojem polarni medvjedi žive i gdje love tuljane. Dakle, kako količina leda postaje sve manja, to znači da polarni medvjedi imaju manje pristupa hrani, a njihova staništa postaju sve manja.

Pingvini

Ove ptice žive na antarktičkom kontinentu i hrane se bićima poput škampa koja žive pod ledenim pokrovima. Klimatske promjene uzrokuju topljenje leda na ovom području. A kako se led topi, populacija im se smanjuje i pingvini moraju migrirati iz svog prirodnog staništa kako bi pronašli alternativne izvore hrane. To im otežava smirivanje i parenje tijekom sezone razmnožavanja – jer im ponekad jednostavno nedostaje hrane.

Kako utjecati na klimatske promjene i očuvanje života divljih životinja?

Klimatske promjene otežale su život ovih gore navedenih životinjskih vrsta, a neke su čak završile na popisu ugroženih životinjskih vrsta. Ali nije sve tako sivo. U stvari, napori za očuvanje životinja pokreću se diljem svijeta, što doprinosi globalnom kretanju ka smanjenju utjecaja klimatskih promjena. Svi možemo igrati svoju ulogu u suzbijanju učinaka klimatskih promjena doprinoseći naporima u očuvanju. To može uključivati stvaranje veće svijesti o očuvanju, uključivanje u konzervatorska istraživanja ili sudjelovanje u projektima očuvanja divljih životinja na terenu. Ako ti se tema divljih životinja čini predaleka prisjeti se da je na svijetu sve povezano i da svaka naša akcija ima i reakciju!

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.