zračna luka naslovna

Na ovome azijskom otoku pronašli rješenje za zagađeni zrak: Od napuštene zračne luke napravili zelenu oazu

GREEN_300_listici_sredina

Urbani vrtovi

Ozelenjavanjem površina ne samo što prostor postaje ljepši nego i zrak čistiji, a drveće u gradovima i snižava temperaturu zraka. Vođeni ovim spoznajama na Tajvanu su osmislili park koji je postao utočište od vrućina i ispušnih plinova.

Da se baš svaka površina može ozeleniti i učiniti tvornicom kisika i pročišćivačem zraka, dokaz je i Phase Shifts Park u Taichungu, na Tajvanu, park koji su dizajnirali francuski krajobrazni arhitekti Mosbach Paysagistes.

Na Tajvanu, posebno ljeti, žitelji su izloženi visokim temperaturama i vlažnom zraku, koji u kombinaciji s ispušnim plinovima automobile, postaje loša kombinacija za njihove dišne organe i zdravlje. No kako postoje vizionari, koji u svemu što je staro, pronađu neki potencijal, stara i napuštena zračna luka u Taichungu baš je bila po mjeri da se od nje načini “zeleno čudo”.

Arhitekti su dizajnirali novi park, koji je ispunjen valovitim površinama, što usmjeravaju kišnicu, a od vegetacije su odabrali stabla koja mogu stvoriti maksimalnu hladovinu, sa svojstvom pročišćivača zraka.

Posađena su duž vijugavih staza, koje idu od sjevera prema jugu, a u njihovoj su hladovini postavljene osjetilne instalacije. Također, pobrinuli su se i da ova zelena površina u ponudi ima vanjska igrališta za djecu i razne sportske objekte.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.