jcob-nasyr-PItsVmyu34Q-unsplash

Na ovom otoku živi 4.000 zmija: Biste li se usudili doći?

GREEN_300_listici_sredina

Kritično ugrožena vrsta

Navodno su zlatne zmije na ovaj otočić doveli gusari koji su ih koristili kao zaštitu svog zakopanog plijena. I najmanje su količine njihovog otrova smrtonosne, a nalaze se i na listi kritično ugroženih životinja.

Na otoku Ilha da Queimada Grande, poznatijem i kao “Otok zmija” živi gotovo 4000 zlatnih zmija, čiji je otrov smrtonosan. Iako putovanje na ovoj otok ne znači nužno opasnost, lokalne vlasti smatraju da ne bi bilo pametno da ga turisti posjete. Stanište zmija ne bi ugrozili posjete obučenih stručnjaka, ali previše ljudi na tom području moglo bi uzrokovati nesreće.

Prema legendi, ovolika količina zmija na jednom otoku posljedica je napada gusara koji su ih ondje navodno doveli kako bi štitile njihov zakopani plijen. Međutim, stvarni razlog jedinstvene naseljenosti otoka je nešto manje fantastičan. Prije gotovo 11.000 godina za vrijeme holocena, globalna razina mora porasla je za oko 60 metara kao rezultat otapanja ledenjaka.

Izolirane od svih 

Zbog toga je došlo do odvajanja Ilha da Queimada Grande od kopnenog Brazila, što bi značilo da su zmije krenule drugačijim evolucijskim putem od svojih kontinentalnih rođaka.

Sada je ova vrsta odvojena od onih koje žive na kopnu, objasnio je Stephen P. Mackessy, profesor koji se specijalizirao za evoluciju, ekologiju i toksikologiju na Fakultetu bioloških znanosti Sveučilišta Sjeverni Kolorado, prenosi Discover. Prema Mackessyju, zbog malog staništa otoka i obilja ptica,koje su plijen ovih zmija, veličina, otrov i uzorak boja zmija drugačije su evoluirali.

PHOTOS BY: Guliver image, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.