goran-ivos-J0jZalgWh1w-unsplash

Svjetsko priznanje: Korčula proglašena jednim od najljepših malih gradova u Europi

GREEN_300_listici_sredina

Ulaganja u održivost otoka

Da je jadranska obala redovito na popisu najljepših, svjedoči i nova titula koja grad Korčulu svrstava među najljepše male europske gradove. Korčula se našla na popisu najljepših s još 14 gradova među kojima su i susjedi iz Bosne i Hercegovine s Mostarom, kao i Slovenija s gradom Piran.

Sve do prije nekoliko godina mnogi preferirali velike gradove za odlazak na putovanja. Danas je situacija nešto malo drugačija i to što zbog pandemije u kojoj smo se svi našli, a što i zbog zasićenosti od vreve grada i užurbanosti iste. Mali gradovi dobili su na značaju, a na popisu velikih europskih zemalja nedavno se pronašla i Hrvatska. Naime, prema CNN Travelu grad Korčula proglašen je jednim od najljepših malih gradova u Europi. Ovaj grad od gotovo 6,000 stanovnika tijekom ljetne sezone mnogima je već davnih dana zapeo za oko, a svojom ljepotom i jednostavnošću sada je začarao i strane renomirane portale. “Kad vam miran otok na jadranskoj obali sam po sebi nije dovoljan, tu je Korčula, zadivljujući grad na otoku istog imena. Tamošnji stanovnici govore kako je istraživač Marco Polo rođen upravo tu, Mlečani to pobijaju. Bilo kako bilo, to je grad svjetske klase, s blistavim bijelim ulicama i zgradama isklesanim od kamena, voda je gotovo svuda unaokolo, a tu su i prekrasne građevine iz mletačkog doba”, stoji u obrazloženju.

Korčula se našla na popisu najljepših s još 14 gradova među kojima su i susjedi iz Bosne i Hercegovine s Mostarom, kao i Slovenija s gradom Piran. Otok Korčula koji se nalazi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji već neko vrijeme ulaže svoje napore ne bi li postali što održiviji, a tome svjedoče i razni projekti. Jedan od njih je “POOTOK – Pokreni otok!”, gdje kroz jednodnevne radionice najmlađi uče održivosti otoka. Osim toga, otok radi na energetskom potencijalu kako bi uskoro mogli prijeći na čistu energiju. Također, prošlog je mjeseca upravo na Korčuli održana Energetska akademija “Čista energija za EU otoke” gdje su polaznici imali priliku saznati više o mogućnostima i prednostima korištenja obnovljivih izvora energije kao i načinima financiranja projekata. Sve su to projekti zahvaljujući kojima se Korčula  sve više okreće održivosti i mogućnosti da postane ekološki što prihvatljiviji otok. A to nam je u ovim vremenima i više nego potrebno.

PHOTOS BY: Unsplash, Pixabay / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.