havaji naslovna

Na Havajima scenarij iz noćne more: Nije se čula sirena, a građani se sami evakuirali, ne znajući što se događa

GREEN_300_listici_sredina

Katastrofa u Lahaini

U utorak, malo iza ponoći po lokalnom vremenu, prijavljen je požar na travi, u gradu Kula, oko 56 km udaljenom od Lahaine. Pet sati kasnije, kako izvještava CNN, stihijska vatra počela je 'gutati' grad Lahainu na Havajima, a evakuacija je bila vidno otežana.

Kako izvještava CNN, potvrđeni broj žrtava na Mauiju, na Havajima, dostigao je brojku 80, a vatrogasci i dalje bez prekida nastavljaju raditi na suzbijanju požara i sprječavanju njegova širenja u gradu Lahaini Pulehu/Kiheiu i unutrašnjem dijelu otoka Mauija.

Stanovnicima teško pogođenoga grada Lahaine jučer je bilo diopušteno da se vrate svojim domovima kako bi procijenili nastalu štetu.

Noćna mora na Havajima

Niti tri dana nakon izbijanja katastrofe, još uvijek nije jasno jesu li neki stanovnici primili ikakvo upozorenje prije nego što je požar progutao njihove domove. Na otoku postoje sirene za hitne situacije, koje su namijenjene upozorenju o prirodnim katastrofama i drugim prijetnjama, ali čini se da nisu zazvonile tijekom izbijanja požara.

“Zatražio sam sveobuhvatnu revizijudogađaja kako bismo bili sigurni da znamo točno što se dogodilo i kada”, rekao je guverner Havaja Josh Green za CNN jer dosad nije bilo predočen detaljan uvid u to kakve su obavijesti komunicirane stanoništvu u trenutku izbijanja požara, jesu li to bili tekstualne poruke, e-pošta ili telefonski pozivi. Navodno, upozoravajuće sirene uopće nisu korištene za obavještavanje stanovnika Mauija.

Na konferenciji za novinare u četvrtak, šef vatrogasne postrojbe općine Maui, Bradford Ventura, rekao je da je brzina širenja požara učinila “gotovo nemogućim” komunikaciju između službi zaduženih za upravljanje krizama i stanovništva za evakuaciju u stvarnom vremenu.

Lahaina

Prema njegovim riječima, ljudi su se sami evakuirali s vrlo malo obavijesti o onome što se događa na otoku.

Razvoj situacije

U utorak, malo iza ponoći po lokalnom vremenu, prijavljen je požar na travi, u gradu Kula, otprilike 56 km udaljenom od Lahaine. Pet sati kasnije toga jutra, prema izvještajima stanovnika, nestala je struja u Lahaini.

Međutim, do tog popodneva situacija se pretvorila u ozbiljnu prijetnju. Otprilike u srijedu, oko 15:30 po lokalnom vremenu, iznenada se razbuktao požar u Lahaini. Neki su se stanovnici počeli evakuirati dok je  turistima na zapadnoj strani grada došla uputa da se sklone na sigurno.

U sljedećimsatima na službenoj Facebook stranici grada objavljeno je niz naredbi za evakuaciju. Neki svjedoci su rekli, kako prenosu CNN, da su imali malo vremena za pripremu.

Otežana evakuacija zbog položaja grada

Evakuacija Lahaine bila je otežana zbog lokacije između obale i brda, što znači da su postojala samo dva moguća izlaza, rekao je Andrew Rumbach, stručnjak za klimu i zajednice u Urban Institutu u Washingtonu, za američke medije.

Prema riječima guvernera Havaja, Josha Greena, ovo je “najveća prirodna katastrofa” u povijesti države.

 

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.