Ekološka katastrofa u Ližnjanu: ‘Čistimo, ali ovo je nemoguća misija’

GREEN_300_listici_sredina

Prvi ovakav slučaj u Ližnjanu

Još uvijek se ne zna što je zagadilo more kod Ližnjana, ali riječ je ekološkoj katastrofi. Sve službe su na terenu, a kako su nam potvrdili, sanacija će potrajati danima.

Onečišćeno je more uz obalu Ližnjana, na nekoliko lokacija vidljive su crne masne mrlje, koje su građani primijetili u nedjelju. Kako su ranije rekli iz PU Istarske, masne mrljave bile su vidljive  u ližnjanskoj uvali Salbunić oko 150 metara te na području Punta Uljeva u duljini oko 300 metara. No, izgleda da se onečišćenje prostire puno dalje. Kada se bura danas smirila, vidljivo je da je nafta zagadila kilometre. Pitanje onečišćenja trenutno rješava Lučka kapetanija Pula, kako su nam kazali iz policije, a na terenu su sve službe. 

“Jako sam tužan i ljut. Ovaj dio spada pod zaštićeno područje Natura 2000, ima i certifikat inheritura za zaštitu okoliša i prirodne baštine. Nikad ranije nismo imali ovakvu situaciju i nadam se da će se krivac čim prije otkriti i da će odgovarati”, rekao nam je načelnik općine Ližnjan Marko Ravnić.
.

Jučer su obaviještene  sve službe, ali sanaciju otežavaju vremenski uvjeti. Načelnik općine  i sam je na terenu. “Čistimo s krpama  koje smo dobili od Lučke kapetanije. Škrape su onečišćene i zagađene. Vjerojatno je u pitanju mazut. Trebat će jako puno vremena da se ovo sanira. Ovo je ekološka katastrofa“, rekao nam je. 

Jučer je puhao vjetar jačine oko 30 čvorova, digli su se valovi i bilo je praktički nemoguće započeti sanaciju. Ni danas nije ništa bolja situacija. “Puše bura i počela je kiša. Postavljene su pumpe koje vade mazut iz mora, a mi na obali krpama čistimo, no to je praktički nemoguće. Ovako možemo očistiti samo 20-30 posto toga, a bura otežava stvari”, dodao je Ravnić.  

U cijelu se priču, kako je rekao, uključilo jako puno volontera. Riječ je o malom mjestu i mještanima je iznimno stalo do obale i mora. Pokušat će mehaničkim putem očistiti to područje, što je pozitivno,  smatra ekološki aktivist Vjeran Piršić iz Udruge Eko Kvarner. “Ako bi se čistilo kemijskim putem, to bi bilo značajno gore. Ponekad čišćenje zna uzorkovati veću štetu nego samo onečišćenje, jer tim kemikalijama ubijete bioraznolikost”, rekao je Piršić.

Istaknuo je da postoje onečišćenja u moru za koja rijetko saznamo. “Ovdje imamo situaciju da je onečišćenje došlo do kopna, ali imamo daleko više situacija kada ne puše toliki vjetar, a brodovi ispuste naftu i za to onečišćenje ne znamo. To se radi po noći, naprave li to slučajno ili namjerno, ne želim ulaziti, ali činjenica je da bi inače tu naftu morali platiti kad bi pristigli u luku”, rekao je Piršić.

Još uvijek je nepoznato o kojem je onečišćivaču riječ. Poznato je samo da je riječ o ugljikovodicima. Kako nam je potvrdio načelnik općine, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo uzeli su uzorke te će se tek nakon njihove analize i obrade znati o čemu je točno riječ. Provodi se očevid i istražne radnje. 

PHOTOS BY: MMPI / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.