B6GQpFTJ5Mx

Možda zvuči odbojno, ali božićnu pšenicu možete iskoristiti kao zdravi obrok

GREEN_300_listici_sredina

Ne dozvolite da uvene, već ju na vrijeme iskoristite

Božićna pšenica već je od davnina jedan od simbola adventskog doba godine u gotovo svakoj hrvatskoj kući.

Ovaj zeleni ukras svečanog blagdanskog stola sije se 13. dana prosinca kao nagovještaj svečanih i obiteljskih slavlja koji nas u zadnjem mjesecu u godini očekuju. Osim što ima dekorativnu ulogu, “zeleni ježić” najčešće omotan s hrvatskom trobojnicom i svijećom u sredini ima i simboličko značenje. Božićna pšenica je naime, simbol plodnosti, zahvalnosti, novog života i njegove obnove. Samim svojim izgledom daje zelenilo i nadu usred zime i snijega, a služi i kao blagoslov ljetine istodobno ukrašavajući domove. Iako isti običaj postoji u Italiji i Portugalu, on nije toliko raširen kao kod nas. No da sve ne bi ostalo na običajima, usmenoj predaji i hrvatstvu, božićna pšenica je mnogo više od toga. Iako se o njoj kao supernamirnici vrlo rijetko piše, dani između Božića i Silvestrova pravo su vrijeme da o tome saznate nešto više, a i da što prije krenete u isprobavanje njezine blagodati.


Svidjelo se to nama ili ne, za većinu je Božić iza nas, prejedanje blagdanskih delicija do Stare godine stavljeno je na pauzu i sada je trenutak da učinimo nešto dobro za naš organizam, a i za okoliš. Umjesto što ćete čekati da vam lijepo ošišana pšenica o kojoj ste brinuli više od dva tjedna uvene i bude bačena u smeće, napravite od nje zdravi obrok. Da, dobro ste čuli, božićna pšenica je itekako zdrava i zaslužuje mnogo veću pozornost od one koju dobije u prosincu. Mlada pšenica sadržava sedam puta više vitamina C nego naranča, isto toliko puta više betakarotena nego mrkva te pet puta više željeza nego špinat. S pravom nosi titulu prirodnog multivitamina te je kao takva uistinu dragocjena riznica zdravlja. Ona je koncentrirana zelena supernamirnica, bogata vitaminima, mineralima, aminokiselinama, enzimima i klorofilom. Korisnost mladog lišća pšenice otkrili su još Egipćani pa kasnije Grci, Rimljani i stari Kinezi, a cjelovit je i najkvalitetniji prirodni izvor nutrijenata od bilo kojeg drugog zelenog povrća. O dobrobiti ove biljke za naš organizam mogli bismo nabrajati u nedogled, a ovo su samo neke od njih: pročišćava krv, djeluje antiseptički na naš organizam, potiče plodnost, pomaže u borbi protiv virusa i bakterija, kod nesanice i probavnih smetnji, čini zube i usnu šupljinu zdravijom te je jedna od “najboljih prijateljica” imunitetu i detoksikaciji koja je mnogima potrebna ovih dana.


Budući da vjerojatno ovih dana pšenicu već imate posađenu, potrebno je samo škarama porezati njezine stabljike i umutiti je s ostalim sastojcima po želji u osvježavajući smoothie ili ju jednostavno termički neobrađenu koristiti kao nasjeckanu u omiljenoj juhi, salati bilo onoj kiseloj ili pak voćnoj. Također, ako vam je pak ostalo neposađene pšenice u zrnima, da ju ne bacite kratko je u tavi prepecite dok ne počne pucketati te ju prebacite u lončić za čaj, dolijte vode i kuhajte dvadesetak minuta i na kraju dodajte meda. Ako je za vas čaj od pšenice i dalje prezdrava opcija, istu možete posaditi tijekom cijele nadolazeće godine prema jednakim postupcima kao i u božićno vrijeme i tako ju koristiti za neki od svojih recepata koji vam najbolje odgovara. I za kraj, da se na trenutak vratimo i na zahvalnost s početka članka. Naime, neke naše domaćice ovu čudesnu biljku sitno nasjeckaju i u francusku salatu za Božić upravo kao znak zahvalnosti za proteklu godinu pa s obzirom na to da smo za ovaj recept mrvicu zakasnili, a i ako se nemate za što zahvaliti ovoj doista bizarnoj godini, sačuvajte savjet za idući Božić kada će za stolom biti svi oni koji ovaj zbog pandemije nisu mogli.

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.