Ovaj zeleni ukras svečanog blagdanskog stola sije se 13. dana prosinca kao nagovještaj svečanih i obiteljskih slavlja koji nas u zadnjem mjesecu u godini očekuju. Osim što ima dekorativnu ulogu, “zeleni ježić” najčešće omotan s hrvatskom trobojnicom i svijećom u sredini ima i simboličko značenje.
Božićna pšenica je naime, simbol plodnosti, zahvalnosti, novog života i njegove obnove. Samim svojim izgledom daje zelenilo i nadu usred zime i snijega, a služi i kao blagoslov ljetine istodobno ukrašavajući domove. Iako isti običaj postoji u Italiji i Portugalu, on nije toliko raširen kao kod nas. No da sve ne bi ostalo na običajima, usmenoj predaji i hrvatstvu, božićna pšenica je mnogo više od toga.
Iako se o njoj kao supernamirnici vrlo rijetko piše, dani između Božića i Silvestrova pravo su vrijeme da o tome saznate nešto više, a i da što prije krenete u isprobavanje njezine blagodati.
Svidjelo se to nama ili ne, za većinu je Božić iza nas, prejedanje blagdanskih delicija do Stare godine stavljeno je na pauzu i sada je trenutak da učinimo nešto dobro za naš organizam, a i za okoliš. Umjesto što ćete čekati da vam lijepo ošišana pšenica o kojoj ste brinuli više od dva tjedna uvene i bude bačena u smeće, napravite od nje zdravi obrok.
Da, dobro ste pročitali, božićna pšenica je itekako zdrava i zaslužuje mnogo veću pozornost od one koju dobije u prosincu. Mlada pšenica sadržava sedam puta više vitamina C nego naranča, isto toliko puta više betakarotena nego mrkva te pet puta više željeza nego špinat.
S pravom nosi titulu prirodnog multivitamina te je kao takva uistinu dragocjena riznica zdravlja. Ona je koncentrirana zelena supernamirnica, bogata vitaminima, mineralima, aminokiselinama, enzimima i klorofilom.
Korisnost mladog lišća pšenice otkrili su još Egipćani pa kasnije Grci, Rimljani i stari Kinezi, a cjelovit je i najkvalitetniji prirodni izvor nutrijenata od bilo kojeg drugog zelenog povrća.
O dobrobiti ove biljke za naš organizam mogli bismo nabrajati u nedogled, a ovo su samo neke od njih: pročišćava krv, djeluje antiseptički na naš organizam, potiče plodnost, pomaže u borbi protiv virusa i bakterija, kod nesanice i probavnih smetnji, čini zube i usnu šupljinu zdravijom te je jedna od “najboljih prijateljica” imunitetu i detoksikaciji koja je mnogima potrebna ovih dana.
Stoga je najjednostavniji način kako ju iskoristiti – napraviti smoothie. Općenito, njezin je okus vrlo blag pa će se pšenica vrlo lako umiješati s drugim voćem ili povrćem kao što su primjerice cikla ili špinat. Mi vam nudimo jednu voćnu opciju koja će nahraniti vaš organizam i pročistiti nakupljene toksine.
Potrebno vam je:
- Narezana zelena pšenica
- 1 banana (ili neko drugo voće, primjerice jabuka)
- Nekoliko badema
- 2 do 3 dcl vode
Sve sastojke dodati u blender i izmiksati. Po želji dodati šećera ili stevije.