Možda zvuči odbojno, ali božićnu pšenicu možete iskoristiti kao zdravi obrok

GREEN_300_listici_sredina

Klara Modrić

Ne dozvolite da uvene, već ju na vrijeme iskoristite

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Božićna pšenica već je od davnina jedan od simbola adventskog doba godine u gotovo svakoj hrvatskoj kući.

Ovaj zeleni ukras svečanog blagdanskog stola sije se 13. dana prosinca kao nagovještaj svečanih i obiteljskih slavlja koji nas u zadnjem mjesecu u godini očekuju. Osim što ima dekorativnu ulogu, “zeleni ježić” najčešće omotan s hrvatskom trobojnicom i svijećom u sredini ima i simboličko značenje. Božićna pšenica je naime, simbol plodnosti, zahvalnosti, novog života i njegove obnove. Samim svojim izgledom daje zelenilo i nadu usred zime i snijega, a služi i kao blagoslov ljetine istodobno ukrašavajući domove. Iako isti običaj postoji u Italiji i Portugalu, on nije toliko raširen kao kod nas. No da sve ne bi ostalo na običajima, usmenoj predaji i hrvatstvu, božićna pšenica je mnogo više od toga. Iako se o njoj kao supernamirnici vrlo rijetko piše, dani između Božića i Silvestrova pravo su vrijeme da o tome saznate nešto više, a i da što prije krenete u isprobavanje njezine blagodati.


Svidjelo se to nama ili ne, za većinu je Božić iza nas, prejedanje blagdanskih delicija do Stare godine stavljeno je na pauzu i sada je trenutak da učinimo nešto dobro za naš organizam, a i za okoliš. Umjesto što ćete čekati da vam lijepo ošišana pšenica o kojoj ste brinuli više od dva tjedna uvene i bude bačena u smeće, napravite od nje zdravi obrok. Da, dobro ste čuli, božićna pšenica je itekako zdrava i zaslužuje mnogo veću pozornost od one koju dobije u prosincu. Mlada pšenica sadržava sedam puta više vitamina C nego naranča, isto toliko puta više betakarotena nego mrkva te pet puta više željeza nego špinat. S pravom nosi titulu prirodnog multivitamina te je kao takva uistinu dragocjena riznica zdravlja. Ona je koncentrirana zelena supernamirnica, bogata vitaminima, mineralima, aminokiselinama, enzimima i klorofilom. Korisnost mladog lišća pšenice otkrili su još Egipćani pa kasnije Grci, Rimljani i stari Kinezi, a cjelovit je i najkvalitetniji prirodni izvor nutrijenata od bilo kojeg drugog zelenog povrća. O dobrobiti ove biljke za naš organizam mogli bismo nabrajati u nedogled, a ovo su samo neke od njih: pročišćava krv, djeluje antiseptički na naš organizam, potiče plodnost, pomaže u borbi protiv virusa i bakterija, kod nesanice i probavnih smetnji, čini zube i usnu šupljinu zdravijom te je jedna od “najboljih prijateljica” imunitetu i detoksikaciji koja je mnogima potrebna ovih dana.


Budući da vjerojatno ovih dana pšenicu već imate posađenu, potrebno je samo škarama porezati njezine stabljike i umutiti je s ostalim sastojcima po želji u osvježavajući smoothie ili ju jednostavno termički neobrađenu koristiti kao nasjeckanu u omiljenoj juhi, salati bilo onoj kiseloj ili pak voćnoj. Također, ako vam je pak ostalo neposađene pšenice u zrnima, da ju ne bacite kratko je u tavi prepecite dok ne počne pucketati te ju prebacite u lončić za čaj, dolijte vode i kuhajte dvadesetak minuta i na kraju dodajte meda. Ako je za vas čaj od pšenice i dalje prezdrava opcija, istu možete posaditi tijekom cijele nadolazeće godine prema jednakim postupcima kao i u božićno vrijeme i tako ju koristiti za neki od svojih recepata koji vam najbolje odgovara. I za kraj, da se na trenutak vratimo i na zahvalnost s početka članka. Naime, neke naše domaćice ovu čudesnu biljku sitno nasjeckaju i u francusku salatu za Božić upravo kao znak zahvalnosti za proteklu godinu pa s obzirom na to da smo za ovaj recept mrvicu zakasnili, a i ako se nemate za što zahvaliti ovoj doista bizarnoj godini, sačuvajte savjet za idući Božić kada će za stolom biti svi oni koji ovaj zbog pandemije nisu mogli.

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram / Sva prava pridržana

Nemoj pozeleniti, jer je stigao još jedan mail.

Prijavi se na ovaj newsletter i okreni novi list! 

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.