Božićna pšenica, koja se sije oko 13. prosinca, nije samo dio naših običaja, simbol plodnosti, zahvalnosti, novog života i njegove obnove. Zapravo riječ je o supernamirnici koja je bogata mnogim za naš organizam važnim nutrijentima, a kada završe blagdani, ne morate je baciti, već je možete iskoristiti kao hranjivi obrok.
Kako je vrijeme blagdana većini nas vrijeme pretjerivanja i u jelu i u piću, tijelo je nakon toga potrebna obnova i odmor od “teške” hrane. I baš se tu uklapa mlada pšenica. Umjesto da čekate da lijepo ošišana pšenica o kojoj ste brinuli više od dva tjedna uvene i da je bacite u smeće, iskoristite sve njezine hranjive sastojke.
Čime obiluje božićna pšenica?
Mlada pšenica sadrži sedam puta više vitamina C nego naranča, a isto toliko puta više betakarotena nego mrkva, ali i pet puta više željeza nego špinat.
Riječ je o zelenoj supernamirnici, bogatoj vitaminima, mineralima, aminokiselinama, enzimima i klorofilom. Korisnost mladog lišća pšenice otkrili su još Egipćani pa kasnije Grci, Rimljani i stari Kinezi, a cjelovit je i najkvalitetniji prirodni izvor nutrijenata od bilo kojeg drugog zelenog povrća.
Kako djeluje na naš organizam?
Mlada pšenica pročišćava krv, djeluje antiseptički na naš organizam, potiče plodnost, pomaže u borbi protiv virusa i bakterija, kod nesanice i probavnih smetnji, čini zube i usnu šupljinu zdravijom te je jedna od “najboljih prijateljica” imunitetu i detoksikaciji koja je mnogima potrebna nakon blagdanskih dana.
Stoga je najjednostavniji način kako je iskoristiti – napraviti smoothie. Općenito, njezin je okus vrlo blag pa će se pšenica vrlo lako umiješati s drugim voćem ili povrćem kao što su primjerice cikla ili špinat. Mi vam nudimo jednu voćnu opciju koja će nahraniti vaš organizam i pročistiti nakupljene toksine.
Sastojci
- narezana zelena pšenica
- 1 banana (ili neko drugo voće, primjerice jabuka)
- Nekoliko badema
- 2 do 3 dcl vode
Sve sastojke dodajte u blender i izmiksajte. Po želji, dodajte med, agavin ili javorov sirup. Preporuka je da ovaj hranjivi smoothie konzumirate ujutro, natašte. Tada će vaš organizam iz njega povući sve benefite.