leon-streeter-W0iiCoAjVSI-unsplash

More bi moglo ‘progutati’ selo koje postoji još od Srednjeg vijeka!

GREEN_300_listici_sredina

Sve zbog klimatskih promjena

Lokalne su vlasti odlučile da neće obnoviti obrambenu branu koja štiti selo od razorne snage mora, ističući u svom planu upravljanja da rizik za imovinu i zajednicu "nije dovoljan da ekonomski opravda izgradnju nove obrane".

Erozija i porast razine mora uzrokovana klimatskim promjenama polako guta obalu Norfolka, a lokalne vlasti odustale su od borbe da spase neka sela. Kako navodi Luxembourg Times, kada je prije 23 godine obitelj Bayless kupila kuću u Happisburghu, idiličnom obalnom selu u Norfolku u Engleskoj, rečeno im je da će proći 150 godina prije nego što bi erozija mogla zaprijetiti obližnjim liticama.

No, u samo 18 mjeseci litica se povukla za osam metara! Riječ je o alarmantnim podatcima i potpunoj promjeni terena. Nestaju kuće, a ljudi se sve više iseljavaju.

Naime, kobne poplave ondje datiraju još iz 13. stoljeća. Prema procjenama, između 1600. i 1850. godine u Happisburghu, koji se suočava sa sve težim vremenskim neprilikama, more je erozijom “ukralo” gotovo 250 metara kopna.

Morat će se iseliti 

Iako je tamošnje stanovništvo naviklo na ekstremne vremenske uvjete, poput poplava, aktiviranja klizišta i oluja, tijekom proteklih nekoliko desetljeća situacija se promijenila puno brže nego što su mještani očekivali.

No, tu problemi ne staju. Početkom ovoga stoljeća lokalne su vlasti  odlučile da neće obnoviti obrambenu branu koja štiti selo od razorne snage mora, ističući u svom planu upravljanja da rizik za imovinu i zajednicu “nije dovoljan da ekonomski opravda izgradnju nove obrane”.

Zbog toga će mještani, po svemu sudeći, morati potražiti novo mjesto za život.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.