tim-foster-eYeESGYSZoY-unsplash

Odsad i vlažna staništa imaju svoj znak!

GREEN_300_listici_sredina

Oznaka koja je nedostajala

Na Svjetski dan turizma, WWF je predstavio najnoviju ikonu za putokaz prema močvarama, nastalu u suradnji s relevantnim institucijama i nevladinim udrugama. Ikona s čapljom postavljena je u Murteru i na Zlarinu, a uskoro će ona krasiti i druga vlažna staništa u Hrvatskoj.

Unatoč dobroj i ujednačenoj označenosti prirodnih bogatstava diljem Hrvatske, jedna oznaka dosad nije postojala – ona za močvarna područja, koja je jučer, na Svjetski dan turizma, svečano postavljena u Lokvi na otoku Murteru. “Unatoč velikim dobrobitima koje nam nude naše prirodne rijeke i močvare procjenjuje se da je u posljednjih stotinu godina nestalo čak 64% vlažnih staništa svijeta. Posebice su ugrožena vlažna staništa na otocima koja predstavljaju ‘otoke unutar otoka’ i bogate oaze bioraznolikosti, a često ostaju neotkrivena. To je bio i glavni motiv da u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, turističkim zajednicama Zlarin i Jezera te udrugama Hyla, Argonauta i Tatavaka, osmislimo ikonu koja će odsad krasiti turističke i informativne table vlažnih staništa Hrvatske”, istaknula je prilikom postavljanja nove table na otoku Murteru Matea Jarak iz WWF Adrije.

Otočna vlažna staništa među najugroženijim su staništima Sredozemlja te su nekada bila ključna za opstanak stanovništva na otocima jer su predstavljala jedini izvor vode za ljude, poljoprivredne djelatnosti i napajanje stoke. Nerijetko su zatrpavana smećem, regulirana, uništavana i isušivana. Tek razvojem ekološke svijesti krajem 20. stoljeća uviđa se njihov značaj te im se sve više pridaje važnost kakvu oduvijek zaslužuju.

“Želimo osvijestiti javnost o važnosti vlažnih staništa na otocima, ojačavajući njihovu zastupljenost u legislativi i štiteći ih na državnoj razini. U posljednje smo tri godine obilježili 150 različitih vlažnih staništa na otocima, koje planiramo očuvati kao riznice biljnog i životinjskog svijeta i podsjetnike na tradicije naših otoka. Lokalno stanovništvo, kao i domaći i strani turisti, zaslužuju uživati u uređenim lokvama na otoku Zlarinu i u Jezerima na otoku Murteru.”, objašnjava Jarak. Ikona autora Tomslava Tukovića s čapljom u svom vlažnom staništu postavljena je na otocima Zlarinu i Murteru u sklopu projekta MedIsWet2 koji WWF Adria provodi u suradnji s udrugom Hyla. U narednim je mjesecima njezino postavljanje planirano i na druga vlažna staništa u Hrvatskoj.

PHOTOS BY: Press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.