Poduzetnica Osawa Asami nada se da će ljudi biti otvoreni da isprobaju insekte iz njezinih automata ili ih ponijeti sa sobom kao suvenir. Kako navodi Euronews, “jelovnik” se sastoji od 18 vrsta prženih insekata, uključujući cvrčke i skakavce. Neki su posuti solju, a neki su s okusom čokolade. Cijene se kreću od 1000 do 2600 jena, odnosno između 6 i 19 eura.
Osawa je prošlog mjeseca postavila još jedan automat s jestivim kukcima u selu Achi. Kaže da je bilo toliko popularno da su se neki kukci čak rasprodali. U prefekturi Nagano postoji kultura jedenja insekata, objašnjava poduzetnica, pa se nada da će jestivi kukci steći popularnost putem automata.
Insekti su svakako na jelovniku u budućnosti
Kako rastuća populacija Zemlje stavlja sve veći pritisak na globalnu proizvodnju hrane, insekti se sve više smatraju održivim izvorom hrane. Jestivi kukci bogati su bjelančevinama, ali se mogu uzgajati mnogo održivije od govedine ili svinjetine. Diljem svijeta dvije milijarde ljudi u 130 zemalja redovito jede insekte.
Stručnjaci Ujedinjenih naroda za hranu već godinama guraju insekte kao dobar izvor prehrane. Kažu da bi se njihovom konzumacijom mogla smanjiti emisija stakleničkih plinova od uzgoja stoke. Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu (UN FAO) predviđa da će do 2050. proizvodnja hrane morati porasti za 70 posto kako bi zadovoljila sve veće zahtjeve rastuće globalne populacije i sve većeg bogatstva.
Sada je globalno tržište jestivih insekata spremno procvjetati prema istraživanju investicijske banke Barclays. Citirajući podatke iz Miticous Researcha, predviđa se da će industrija narasti na 6,7 milijardi eura do 2030. s manje od 850 milijuna eura u 2019. godini.