pexels-feyza-yıldırım-12158229

Mladi Riječani izradili kućice za mace lutalice. Bit će postavljene na 15 lokacija u gradu

GREEN_300_listici_sredina

Stopljene s okolišem

Rijeka na čak 15 lokacija diljem grada dobiva skloništa za slobodnoživuće mačke. Naime, djeca u dobi od 8 i 13 godina u suradnji s Domom mladih Rijeka i Gradom Rijeka izradili su drvene kućice koje će sada biti dom svim macama koje nemaju svoje vlasnike, a u njih će se moći donositi suha hrana i voda.

Cilj projekta “Izrada kućica za slobodnoživuće mačke u gradu Rijeci“ bio je je naučiti djecu obradi drva, razvijati kod djece i odraslih empatiju prema životinjama, potaknuti kod građana brigu o slobodno živućim mačkama te stvoriti punktove kod kojih će građani sami voditi brigu o njima. Pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković podsjetila je kako je projekt započeo kao amandman gradskih vijećnika Akcije mladih i Unije Kvarnera na proračun Grada Rijeke za 2022. godinu, čiji je prijedlog išao u smjeru postavljanja kućica za slobodnoživuće mačke, koje postoje u više europskih gradova.

“Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb dugih niz godina s udrugom Mijau provodi projekt sterilizacije i kastracije slobodnoživućih mačaka s ciljem smanjenja njihova prirasta, na način da se mačke uhvati, sterilizira ili kastrira te vrati u okoliš. Kako bi te mačke bile što zaštićenije, krenulo se u izradu kućica. U našem gradu postoje kolonije slobodnoživućih mačaka na određenim područjima, a upravo na tim lokacijama, detektiranim uz pomoć Odjela za komunalni sustav, postavljamo kućice,“ kazala je pročelnica Mušković, dodavši kako se radi se o lokacijama na kojima već postoje građani koji hrane slobodnoživuće mačke i brinu se o njima te je izrazila nadu da će to raditi i dalje.

Ravnatelj Doma mladih Rijeka Goran Gračanin zahvalio se Gradu Rijeci na ukazanom povjerenju za provedbu projekta izrade kućica. “Nadam se da će mačke uživati, a građani prepoznati projekt kao nešto što je na dobrobit mačkastih stanovnika ovog grada i da će čuvati i paziti ovu vrijednu imovinu nastalu dječjim rukama“, poručio je Gračanin. Kućice za mačke izrađivalo je petnaestero djece u dobi od 8 do 13 godina u sklopu redovnih modelarskih radionica Doma mladih Rijeka tijekom školske godine 2022/23 i 2023/24. pod vodstvom voditeljice modelarske radionice prof. Lorene Kovač. Izrada kućica trajala je sveukupno šest mjeseci tijekom kojih su djeca s voditeljicom  izrezivali pojedine dijelove kućica te ih spajali  ljepilom i šarafima kako bi bile što otpornije prilikom izlaganja vremenskim uvjetima obilježenima čestim kišama na području našeg grada. Kućice su u naravi jednake, osim što su ulaz i izlaz postavljeni s lijeve, odnosno desne strane kako bi bile prilagođene lokacijama na kojima će se nalaziti.

Zelena boja je odabrana tako da se uklapa u okoliš, a šapice na krovu kućice su dodatno istaknute u crvenoj boji, izrađene od šperploče modelarskim alatima koji jesu prilagođeni djeci i koja ih redovno koriste na radionicama.Također, veliku pomoć savjetima i osobnim angažmanom u dizajnu kućica  pružila je gospođa Dunja Barbarić koja se već niz godina nesebično brine za slobodnoživuće mačke. Dizajn kućica je tako prilagođen naravi i potrebama mačaka koje žive slobodno, a unutarnji prostor je ispunjen slamom i takvih je dimenzija da se održi toplina u zimskim mjesecima.

Mačke su po prirodi samotne životinje i prilikom dizajna se vodilo računa da će u kućici boraviti jedna ili maksimalno dvije mačke. Dodatno je napravljeno potkrovlje u kojem mogu boraviti i gdje se može ostaviti suha hrana. Kosi krov omogućuje otjecanje kišnice, a postavljen je tako da potpuno pokriva jednu stranu te ulaz i podest na kojemu će biti zdjelice s vodom i hranom. Popis lokacija gdje će se kućice nalaziti provjerite ovdje

PHOTOS BY: Grad Rijeka / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.