Marija Kulušić novom kolekcijom dala novo značenje održivoj modi!

GREEN_300_listici_sredina

Deadstock fashion

Svojim telentom, promišljanjem i razrađivanjem ideje za novu kolekciju modna dizajnerica Marija Kulušić još je jednom pokazala pravo značenje riječi slow fashion

Mariju Kulušić bismo s pravom mogli nazvati predvodnicom održive mode u Hrvatskoj. Njezine jedinstvene i nadrealne kreacije odavno su osvojile domaću publiku, a velik interes za njezinom promišljenom i održivom moda ima velik značaj. Baš takva je i nova kolekcija Insight, u kojoj je Marija Kulušić mogla pogledati duboko u sebe  i odjeću oko sebe.

U novoj kolekciji briše se granica odjeće i odbačenih predmeta, odjeća se reciklira i prenamjenuje. Primjer za to su jakne i kaputi od recikliranih pokrivača, prepoznatljivih deka. Za izradu sakoa i suknji korišteno je laneno platno hrvatske proizvodnje, staro preko 70 godina, dok su suknje plisirane u potpunosti ručnom tehnikom. Nepredvidljivi uvjeti u kojima je nastala kolekcija koju fotografski potpisuje Denis Butorac potaknuli su Kulušić na koju riječ više:

“Posljednjih mjeseci mogla sam duboko gledati oko sebe, bilo je vremena. Gledati dublje u sebe i u odjeću oko sebe. Kako se ponaša u odnosu s tijelom te na koje načine ju tijelo deformira; gužva, nabire, povlači gdje ponekad i ne treba. Tako mi je nekako bilo i u glavi. Odnos odjeće s tijelom i preklapanje odjevnih predmeta na njemu koji brišu jasnu granicu jednog predmeta. Insight kolekcija nastala je u uvjetima koji su sami po sebi sugerirali pristup gdje se koristi samo ono što je već postojeće što čini glavni element ove kolekcije. Uz navedene deke i ostatke platna, kožna jakna je izrađena od kože koja je ostatak prehrambene industrije. Kroz cijelu kolekciju korišteni su uglavnom prirodni materijali poput svile, lana, pamuka i viskoze.” 

Uz Butorca, za beauty kampanje je zaslužna vizažistica Petra Sever, dok je Dora S. je u ulozi modela fotografirana u Grožnjanu.

PHOTOS BY: Denis Butorac / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.