male zemlje

Male otočne države na sudu s državama, velikim zagađivačima: ‘Nestat ćemo pod morem’

GREEN_300_listici_sredina

Klimatske promjene

U Njemačkoj, 11. rujna, pred sudom u Hamburgu, prvi put u povijesti, male otočne države u sporu su protiv velikih zagađivača oceana zbog posljedica zagađenja i klimatskih promjena kojima su izložene.

Tijekom dvodnevne rasprave, otočne države, među kojima su Bahami, Tuvalu, Vanuata, Antigva i Barbuda, zahtijevat će od Međunarodnog suda za pravo mora (Itlos) da proglasi emisije stakleničkih plinova, koje je apsorbirao morski okoliš, onečišćenjem i da time natjera zemlje koje su veliki zagađivači na određene promjene.

oceanske zemlje

Ocean apsorbira čak 25% emisija ugljikova dioksida, zadržava 90% topline prouzročene tim emisijama i proizvodi polovicu svjetskog kisika. Većina zemalja ima obveze prema UN-ovoj konvenciji o pravu mora poduzeti mjere za sprječavanje, smanjenje i kontrolu onečišćenja mora.

Ako slučaj, koji je pokrenula Komisija malih otočnih država za klimatske promjene i međunarodno pravo (Cosis), bude uspješan, ove bi obveze uključile i smanjenje emisija ugljikova dioksida i zaštitu morskog okoliša koji su već podložni onečišćenju.

Prema riječima Kausea Natana, premijera Tuvalua, razina mora opasno raste i prijet potapanjem njihove otočne zemlje, ekstremne vremenske nepogode svake su godine sve intenzivnije, a morski i priobalni ekosustavi umiru jer  more postaje toplije i kiselije.

Naime, prema posljednjim procjenama, polovina glavnoga grada Tuvalua, Funafutija, bit će poplavljena do 2050. godine.

Državnici otočkih država su zabrinuti jer će njihovo životno područje, ako se ne poduzmu mjere smanjenja emisija stakleničkih plinova, postati ugroženo, a mnogi će dijelovi u potencijalno mračnoj budućnosti nestati pod morem.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.