Image: 117849264, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Istraživanje potvrdilo: Majmuni češće imaju odnose s mužjacima nego sa ženkama

GREEN_300_listici_sredina

Baš kao i pingvini

Osim toga, istraživači su otkrili da su homoseksualni odnosi kod mužjaka majmuna djelomično nasljedni. Koristeći genetske testove i obiteljska stabla, otkrili su da je istospolno ponašanje u 6,4% slučajeva nasljedno.

U životinjskom svijetu homoseksualnost se uočava kod pingvina, ali i kod majmuna. Potvrdila je to nova studija objavljena u časopisu Nature Ecology and Evolution.

Kako prenosi Science Alert, promatrajući skupinu rezus makakija, znanstvenici sa sveučilišta Imperial College London otkrili su da se mužjaci majmuni češće upuštaju u odnose s pripadnicima istog spola nego sa ženkama.

Konkretnije, ustanovili su da se 72% od 236 mužjaka ove vrste majmuna upuštalo u odnose s pripadnicima istog spola.

Imaju više potomaka

Postoji više hipoteza koje bi mogle objasniti zašto je tome tako (poput nedovoljnog broja ženki, uspostavljanja dominacije itd.), ali znanstvenici smatraju da je riječ o jednoj potpuno novoj teoriji – da oni majmuni koji prakticiraju odnose s jedinkama istoga spola zapravo imaju evolucijsku prednost u odnosu na heteroseksualne.

Mužjaci majmuni, koji su imali međusobne spolne odnose, često su podržavali svog partnera u tučnjavama, izvijestili su istraživači. Štoviše, ti mužjaci majmuna nisu bili isključivo homoseksualci. Zapravo, istraživači su otkrili da biseksualni makaki imaju više potomaka nego njihovi heteroseksualni parnjaci.

Majmuni češće imaju odnose s mužjacima nego sa ženkama

“Radi se o stvaranju društvenih veza, oni pomažu jedni drugima kasnije tijekom sukoba. Zbog toga imaju i bolji pristup ženkama te više potomaka”, rekao je biolog Vincent Savolainen, a prenosi Business Insider.

Široko rasprostranjeno 

Osim toga, istraživači su otkrili da su homoseksualni odnosi kod mužjaka majmuna djelomično nasljedni. Koristeći genetske testove i obiteljska stabla, otkrili su da je istospolno ponašanje u 6,4% slučajeva nasljedno.

To je u skladu s drugim nasljednim ponašanjima koja su znanstvenici identificirali kod majmuna – uključujući dotjerivanje i društvenost.

Majmuni i istospolni seks

Iako se odnosi koje imaju majmuni vjerojatno razlikuju od onih među ljudima, Savolainen se nada da bi nam ova otkrića mogla pomoći da bolje razumijemo varijabilnost spola.

“Nažalost još uvijek postoji uvjerenje među nekim ljudima da je istospolno ponašanje ‘neprirodno’, a neke zemlje nažalost još uvijek provode smrtnu kaznu za homoseksualnost. Naše istraživanje pokazuje da je istospolno ponašanje zapravo široko rasprostranjeno među životinjama, “, rekao je Savolainen u izjavi.

PHOTOS BY: Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.