loch ness
loch ness

Kreće najveća potraga za čudovištem iz Loch Nessa u posljednjih 50 godina

GREEN_300_listici_sredina

Entuzijasti kreću u akciju

Intenzivnije priče o neobičnom stvorenju iz ovog jezera počele su prije 90 godina, kad je Aldie Mackay, menadžerica hotela Drumnadrochit, jedne večeri upala u bar i rekla kako je upravo vidjela "vodeno čudovište".

U petak i subotu odvit će se najveća potraga za čudovištem iz Loch Nessa u posljednjih 50 godina, javlja The Guardian.

Stotine volontera iz cijeloga svijeta će proučavati površinu jezera uz pomoć dronova i akustične opreme. Cijelu akciju organizira Loch Ness Centar, a dio sudionika će nadgledati jezero i online. Potraga će trajati dva dana, a tražit će se promjene na površini vode i njezino pomicanje koje nema logično objašnjenje.

U akciji će se koristiti oprema koja nikada prije nije  korištena na jezeru; dronovi će biti opremljeni infracrvenim kamerama koje bi trebale prikazivati termalnu sliku vode iz zraka, a koristit će se i hidrofon za otkrivanje akustičnih signala ispod površine.

Interes je ogroman 

Tijekom godina, znanstvenici i amaterski entuzijasti nastojali su pronaći dokaze o velikoj ribi poput koja živi u 230 metara dubokom jezeru. Stvar je išla toliko daleko da pojedinci tragaju i za pretpovijesnim morskim reptilom poput pleziosaura. No potraga je za sada bila bezuspješna.

Fraser Campbell, direktor Cobbs Grupe, koja posjeduje novi hotel Drumnadrochit, kao i druge lokacije duž ceste A82 koja prati zapadnu obalu jezera, rekao je da je obnovljeni interes za legendu o čudovištu doveo do “nevjerojatnih” rezervacija tijekom ovog ljetnog razdoblja.

Inače, prvi spomen čudovišta u blizini jezera datira iz srednjeg vijeka. Irski redovnik sveti Columba tada je navodno susreo “vodeno čudovište” u rijeci Ness, koja teče iz jezera.

Analize nisu bile uspješne

Intenzivnije priče o neobičnom stvorenju iz ovog jezera počele su prije 90 godina, kad je Aldie Mackay, menadžerica hotela Drumnadrochit, jedne večeri upala u bar i rekla kako je upravo vidjela “vodeno čudovište”.

O tom su susretu izvještavale lokalne novine i on je označio početak stvaranja najpoznatijeg svjetskog mita o čudovištu iz dubina.

Nedavno renovirani Loch Ness Centar nalazi se u nekadašnjem hotelu Drumnadrochit, gdje je Aldie Mackay radila.

1960-ih godina osnovan je Loch Ness Investigation Bureau, koji je 1972. godine proveo najveću dosad pretragu jezera. 1988. godine je međunarodni tim istraživača sa Sveučilišta Otago, Kopenhagen, Hull i Sjeverni otoci proveo DNK istraživanje jezera, tražeći neobične vrste, i kasnije su isključili prisutnost bilo kakvih velikih životinja koje bi mogle stajati iza izvješća o čudovištu.

PHOTOS BY: Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.