CEZn7RwD-Ac

Ljekoviti napitak koji možete napraviti kod kuće

GREEN_300_listici_sredina

Tajni sastojak je čudesna gljiva

Kombucha je porijeklom iz Azije, a preko Rusije je došla u Njemačku odakle se proširila i na druge zemlje svijeta. Razne knjige iz davnina navode kako se kombucha čaj koristio protiv brojnih bolesti...

Kombucha sadrži probiotike, enzime, Vitamine B skupine, Vitamin C, antioksidanse, aminokiseline, minerale i važne organske kiseline. Ona je prirodni probiotik koji pomaže u održavanju zdrave probave, uravnotežuje rad crijeva te izbacuje štetne tvari. Odlična je za jačanje imuniteta budući da imunitet kreće upravo iz crijeva. Izvrsna je i u borbi protiv bakterija, jer jedna od glavnih tvari koja nastaje tijekom fermentacije kombuche je octena kiselina koja može eliminirati brojne, potencijalno štetne, bakterije, a istraživanja pokazuju da djeluje preventivno na rak. Kombucha nastala iz crnog ili zelenog čaja posjeduje snažna antibakterijska svojstva, posebice protiv bakterija koje uzrokuju infekcije. Zbog toga što poboljšava probavu i apsorpciju hrane, kombucha je odlična i za gubitak kilograma.

Dobra stvar je što kombucha obnavlja jetru glukonskom kiselinom i daje snagu nakon stresnih situacija i teškog fizičkog rada, što nam vjerojatno svima trenutno treba. Stoga ćemo vam dati upute kako kombuchu možete sami raditi i kod kuće.

Ovaj čudesni napitak se dobiva tradicionalnim postupkom fermentacije, što omogućava posebna kultura dobrih mikroorganizama i kvasca. Ova kultura djeluje u pravom čaju, koji treba zasladiti kako bi došlo do fermentacije. To ne znači da napitak na kraju sadrži puno šećera, već upravo suprotno. Mikrokulture jedu šećer, a preostaju samo razne kiseline koje bi trebale imati blagotvoran učinak na tijelo.
Postupak se može približno usporediti s izradom jabučnog octa, osim što su nam za izradu kombuche potrebne ove vrlo specifične kulture koje stvaraju neku vrstu gljive. Zato se često ta simbioza bakterija i kvasca i naziva gljivom jer tako izgleda, ali zapravo tehnički nije gljiva. Ne sadrže sve majke kombuche potpuno iste sojeve bakterija i kvasca, ali sve općenito rade isti posao.

Sastojci koji vam trebaju da napravite napitak od kombuche:
● 1 l vode,
● 100 grama smeđeg šećera,
● 1 žlica sencha zelenog čaja (ili crnog čaja),
● 1/2 šalice gotovoga kombucha napitka,
● komadić kombucha gljive

Priprema: Zagrijte vodu do vrenja pa maknite s vatre, dodajte listiće čaja i poklopite. Nakon 15-ak minuta procijedite i dodajte šećer. Ohladite čaj na otprilike 20 stupnjeva (od previsoke temperature gljiva može uginuti), i zatim prelijte u veću staklenku široka grla. Dodajte komadić gljive i otvor staklenke zatvorite laganom tkaninom i gumicom. Ako napitak od kombuche pravite prvi put, dodajte čaju tekućinu koju ste dobili s kulturom. Čuvajte na tamnome mjestu sedam dana. Nakon toga svoj kombucha čaj prelijte u staklenke, izvadite kulturu čistim rukama iz posude i operite u hladnoj vodi.

Za sve sljedeće pripravke sačuvajte pola šalice napitka i u njega vratite gljivu natrag. Kultura od kombuche treba biti na toplom i mirnom mjestu i nikad se ne smije micati. Kad počnete s novim procesom fermentacije ne zaboravite dodati novom čaju najmanje deset posto tekućine već fermentiranog napitka. Ako želite kombuchu s okusom, prilikom sljedeće izrade možete dodati i razno voće poput jagoda, borovnica, naranče, jabuke i slično, te otprilike pola šalice tog voća izmiješati u blenderu prije dodavanja.

Gotovi kombucha napitak se sve češće može naći i u trgovinama u Hrvatskoj te se od njega može napraviti i svoja kombucha gljiva ili možete odmah nabaviti i samu gljivu. Jedan domaći brend koji proizvodi ovaj napitak je Ekipa Kombucha.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.