Kupujete veganski špeceraj? Evo kako možete uštedjeti

GREEN_300_listici_sredina

Suprotno zabludama, veganstvo može biti povoljno!

Veganski doručak, veganske poslastice, veganski burgeri... Opcija je toliko mnogo i ponekad vam se čini kako trgovci nazivom "veganski" žele prodati hranu koja zvuči nedostupno, no gotovo sve sastojke možete kupiti u supermarketu! Donosimo savjete kako obaviti veganski šoping i pritom uštedjeti.

Veganski način života sve se više uvlači u svaku poru naših života, neovisno o tome koliko zarađujemo. Naravno, još uvijek postoji mit kako je veganska prehrana doista skupa. No, stanimo na loptu. Velik broj junk fooda nosi oznaku “veganski”, poput čipseva, smokija ili štapića. Gledajući cjenovno, takav tip hrane ne košta više od 10 kuna komadno, zar ne? Većina veganske prehrane doista je povoljna. To je svježe ili smrznuto voće i povrće, pune žitarice, mahunarke, grahorice, tofu, orašasti plodovi i smjenke… Naravno, voće i povrće je od svega nabrojanog najviše promjenjivo u cijeni jer ovisi o sezoni, pa zato i postoji mogućnost odabira svježeg ili smrznutog voća ili povrća. Ovo su namirnice koje ćete najviše gledati pri kupnji:

Voće i povrće – da biste uštedjeli na kupnji voća i povrća, uvijek kupujte sezonsko voće. No, čak i ako nije sezonsko, neki supermarketi snižavaju zreliju hranu pa ćete najfinije banane, one prezrele, moći pronaći i po 70% nižoj cijeni! U nekim supermarketima je pak običaj da se neovisno o zrelosti hrane, određeno voće i povrće jednostavno snizi. Ako nečega kupite previše, uvijek možete smrznuti svježe, narezano ili prokuhano.

Žitarice – kako većina žitarica ima doista dugačak rok trajanja, slobodno se pri kupnji odlučite za economy pakiranja, bilo da je riječ o smeđoj riži ili bezglutenskoj tjestenini. Ako želite kupiti konkretan kruh poput heljdina, pričekajte sniženja, od 2o do 50 %. Puniji kruhovi se ne moraju kupovati potpuno svježi jer im je ionako namjena da duže traju. Ako vam ostane viška, umjesto da ga bacite u kompost ili smeće, možete ga zamrznuti. Osim kruha, možete smrzavati i wrapove, muffine, bagele…

Grahorice i mahunarke – ovaj tip namirnica je jako povoljan, najviše u svom suhom obliku. Kako je proces pripreme graha dosta dugotrajan, nećemo vas osuđivati ako posegnete za limenkom kupljenog graha. On je malo skuplji i sadrži konzervanse i dodatne soli, no i dalje je povoljan za veganski budžet. Ako se već odlučujete na kupnju namirnica iz konzervi, savjetujemo vam da birate one s manjim postotkom natrija u sebi. Također, tofu je low budget proizvod koji možete koristiti na dnevnoj bazi. Ako se odlučujete za smrznutu verziju tofua, on često može biti snižen, pa je savršena podloga za veganski chili.

Orašasti plodovi i sjemenke – ove se namirnice mogu kupovati na rinfuzu ili u velikim pakiranjima. Savjet je da potražite što veće pakiranje jer ove namirnice mogu duže stajati, a kilogram badema je svakako povoljniji od 30 dag te fine grickalice. I ovdje je mogućnost zamrzavanja dobrodošla – svi orašasti plodovi i sjemenke će zadržati izvorni okus nakon zamrzavanja i ponovnog odmrzavanja.

Veganski burgeri, veganski sir, veganska umak za roštilj?! Toliko je industrija hrane počela segmentirati proizvode koji načelno postoje samo kako bi prikupili što više kupaca, jer svaka roba nađe kupca… Savjetujemo vam da ove veganske zamjene za meso i sir izbjegavate u širokom luku jer su cjenovno nepristupačne, a od svježih namirnica i uz prave recepte ih možete i sami napraviti!

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.