derek-sutton-ot2YQRek_-0-unsplash (3)

Limski zaljev: Otvoren Znanstveno-edukacijski centar Kontija namijenjen mladima

GREEN_300_listici_sredina

Solarni izvor energije i vlastita vodosprema

Novootvoreni centar zamišljen je kao trajni centar edukacije iz područja prirodnih i tehničkih znanosti, ponajprije za mlade, odnosno učenike i studente, uz korištenje laboratorijske opreme i suvremenih metoda poučavanja i eksperimentiranja, te kao budući svojevrsni centar izvrsnosti.

U istarskoj šumi Kontija ovih je dana otvoren novi Znanstveno-edukacijski centar Kontija, izgrađen i opremljen u sklopu europskog projekta “KLIM Kontija – Limski zaljev – Održivo upravljanje zaštićenim područjima“, vrijedan 13,8 milijuna kuna, čiji je nositelj Općina Vrsar. Projekt je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”, nositelj mu je Općina Vrsar, a partneri su Istarska županija i Javna ustanova Natura Histrica.

Znanstveno-edukacijski centar Kontija projektiran je kao “Kuća u prirodi” sa solarnim izvorom energije i vlastitom vodospremom, a zamišljen je kao trajni centar edukacije iz područja prirodnih i tehničkih znanosti, ponajprije za mlade, odnosno učenike i studente, uz korištenje laboratorijske opreme i suvremenih metoda poučavanja i eksperimentiranja, te kao budući svojevrsni centar izvrsnosti. Taj je centar istodobno centar za informiranje i educiranje lokalnog stanovništva, posjetitelja i turista koji dolaze u zaštićeno područje Limskog zaljeva i šume Kontije, te mjesto za organizaciju i širenje inovativnih turističkih i sportskih aranžmana.

O projektu i centru govorili su voditelj projekta “KLIM” Slobodan Vugrinec i Ana Ljubić iz Javne ustanove Natura Histrica. Prema njihovim riječima, Znanstveno-edukacijski centar u šumi Kontiji izgrađen je na mjestu ruševne zgrade, stare stancije. U sklopu projekta izrađeni su i planovi upravljanja zaštićenim područjima prirode Limskog zaljeva i šume Kontije te studija upravljanja posjetiteljima. Također, u sklopu projekta održano je 114 radionica radi podizanja svijesti o važnosti očuvanja prirodnih vrijednosti. “Naša Istra ima puno bisera, a jedan od njih je sigurno Limski zaljev. Drago mi je što se putem županijskog Upravnog odjela za održivi razvoj i Javne ustanove Natura Histrica te Općine Vrsar krenulo razmišljati kako ovo područje zaštititi i valorizirati te mu dati još više na značaju. Ovaj sjajan projekt pokazuje da, kad se hoće i kad se zna, onda se i može”, poručio je istarski župan Boris Miletić, dodajući kako sam objekt i nabavljenu opremu sada treba što više iskoristiti. “U jednom segmentu tu je velika mogućnost da našim mladima približimo prirodne i tehničke znanosti, a s druge strane, imamo priliku stvarati novi, inovativni turistički proizvod”, zaključio je župan Miletić.

Izvor: okoliš/hina

PHOTOS BY: Unsplash, istra-istra.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.