cingarela_slap4

Volite istraživati istarske slapove? Onda ovaj obavezno trebate posjetiti

GREEN_300_listici_sredina

Prizor koji oduševljava

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Istra je uvijek tako dobra ideja! Bez obzira koliko puta ste posjetili ovaj dio Hrvatske, on uvijek skriva novu ljepotu. Istra je poznata i po mnogobrojnim slapovima koji zablistaju u svojoj punoj ljepoti u rano proljeće i tijekom jeseni. Otkrivamo vam jedan od njih...

Slap Sopot, Vela peć, Benkovski slap, Zarečki krov… Popis je uistinu dug. Brojne planinarske staze prolaze pored mnogobrojnih istarskih slapova, a definitivno su najpoznatije “Staza 7 slapova” i “Staza božanskih izvora”. Manje poznat, no meni uistinu jedan od najljepših, je slap Cingarela, poznat i po svom talijanskom imenu Zingarella, koji se nalazi između istarskih naselja Kaštel i Momjan. 

Slap Cingarela sam otkrila posve slučajno, i to na Instagramu. Pozornost mi je odmah privukla ta ljepota te sam odmah počela istraživati njegovu lokaciju. Znala sam da će se obavezno naći na našoj “must visit” listi tijekom idućeg road tripa kroz Istru. Ovaj slap je manje posjećen iz dva jednostavna razloga. Prvi je njegova geografska lokacija. Većina izletnika posjećuje istarsku obalu te unutrašnjost Istre, a oni koji dođu do Momjana i njegove okolice to prvenstveno čine zbog fantastične ponude restorana i vinarija. Uz to sami pristup nije toliko “pitom” poput pristupa nekim drugim poznatijim slapovima. Autom je moguće dovesti se do njegove blizine, no kako biste došli podno njega ipak morate planinariti. I to pridržavajući se konopom. Ali o tome ćemo malo kasnije. 

Slap i špilja Cingarela Istrijanima su poznati pod imenom Zingarella što je njihov službeni talijanski naziv. Špilja se nalazi na povišenom dijelu klisurastog kanjona čijim dnom teče potok Poganja (Arđila), odnosno na talijanskom Argilla. Ovaj potok je pritok rijeke Dragonje, a izvire kod sela Brdo. Poganja, odnosno Argilla, teče ispod momjanskog kaštela, a duž poteza je nekoć bilo čak devet mlinova. Dio mlinova je sa svojim radom prestao u 19. stoljeću, a dio u prvoj polovici 20. stoljeća. Posljednji mlin je sa svojim radom prestao 1965. godine. 

Osim slapa, koji je prvenstveno aktivan nakon velikih oborina, izuzetno je zanimljiva i špilja Cingarela/Zingarella. Provedena istraživanja su pokazala kako je čovjek u toj špilji boravio potkraj neolitika, a bila je stalno nastanjena u eneolitiku i početkom brončanog doba. Ognjište u špilji potječe iz doba rimske vladavine, a pronađena keramika iz petog, šestoj i sedmog stoljeća. Na službenoj ploči staze piše kako narodne predaje govore kako je u toj špilji kratko vrijeme kao 12-godišnjak boravio Sveti Servul koji kasnije postaje patron Župne crkve u Bujama. 

Do slapa i špilje Cingarela vodi staza broj 284 koja se zove “Dva kaštela i Cingarela”. Osobni automobil možete parkirati na samoj cesti Most između mjesta Kaštel i Momjan. Pored starog mlina postoji proširenje, a pristup stazi se nalazi odmah prekoputa objekta. Uočit ćete poučnu ploču staze na kojoj piše kako je do slapa potrebno 35 minuta, a do špilje oko 45 minuta hodanja. Isprva je staza “pitoma” i jednostavna s blagim usponom, a cijelo vrijeme vas prati pogled na okolne livade i brdašca. Ako ste poput nas došli nakon dužeg kišnog period, čut ćete žuborenje slapa cijelim putem. Ulazimo u šumu i nakon kratkog hodanja stižemo do čistine na kojoj se nalazi ploča upozorenja. 

Moram priznati da sam se u tom trenutku iznenadila jer sve informacije do kojih sam uspjela doći nisu spominjale težinu terena. Kao uvijek kada idemo na izlet u prirodi, potpuno smo opremljeni, tako da smo imali svu planinarsku opremu sa sobom i na sebi (pri tome mislim i na OBAVEZNE gojzerice). A iz iskustva znam da ploča upozorenje nikad nije stavljena bez razloga. I onda je uslijedilo izrazito strmo spuštanje do samog slapa. Cijeli put je osiguran sajlama, klinovima i čvrstim konopom kojeg u niti jednom trenutku nisam ispuštala iz ruku. Problem terena nije samo strmina nego i blato koje se neminovno stvara nakon kiše. Unatoč tome što je spuštanje, a kasnije i uspon tehnički i kondicijski zahtjevniji, uz oprez i mirnu ruku prolazi se staza bez većih problema. Naravno, kako cijelim putem postoji mogućnost da se poskliznete, planinarske cipele su obvezne

Cijelim putem se čuje slap i onda u jednom trenutku se u svojoj ljepoti pojavi ispred vas – prizor kojeg nećete tako lako zaboraviti. Kako biste došli na drugu stranu postavljen je mostić preko kojeg smije prolaziti samo jedna osoba. S druge strane se staza strmo penje do špilje Cingarela. Posjetila sam brojne istarske slapove, no moram priznati da mi niti jedan nije bio poput slapa Cingarela. Stoga ako vas idući put u Istru odvede do Momjana, ponesite gojzerice i uživajte u svoj njegovoj ljepoti i raskoši.

PHOTOS BY: Mija Dropuljić, privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Više s Green.hr

Jedan je od najpopularnijih drogerijskih make up brendova lansirao prvu održivu liniju šminke

Noviteti za vašu kozmetičku torbicu

Prva takva u svijetu: Ovo je ‘veganska violina’ izrađena bez životinjskih proizvoda

U radionici Padraiga O’Dubhlaoidha, irskog majstor za violine, stvoren je prvi svjetski set veganskih tijela za violinu koji su ikada bili certificirani i registrirani s kultnim veganskim zaštitnim znakom The Vegan Society. Projekt je nastao tijekom prvih mjeseci lockdowna kao kulminacija Padraigovog 40-godišnjeg iskustva i napora da u svoje instrumente uvede što održivije materijale. “S obzirom da se …

Stručnjaci upozoravaju: “Više zaštićenih područja neće spasiti bioraznolikost”

Plan nema sve što je potrebno

Eko-radionice s daškom svjetske graditeljske povijesti u Varaždinu

Stara tehnika koju treba oživjeti

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.