lavić naslovna

Lavić pronađen u Srbiji nije jedina žrtva crne trgovine: Ljudski predatori traže baš ugrožene i egzotične vrste

GREEN_300_listici_sredina

Trgovina divljim životinjama

Vijest o mladunčetu lava, pronađenom na cesti kod Subotice u Srbiji, dotaknula je javnost jer je izvukla na površinu i pitanje crnog tržišta divljim životinjama te njihovu ekspolataciju - što je danas jedna od glavnih prijetnji opstanku ugroženih životinjskih vrsta na planetu Zemlji.

Slučajni prolaznik naišao je na mladunče lava, koje je bilo u prilično lošem zdravstvenom stanju, a o životinji su preuzeli brigu veterinari i on je smješten u Zoološki vrt Palić u Srbiji dok se ne oporavi i ne pronađe se trajno rješenje.

Kako za srpski medij Telegraf izjavljuje ravnateljica Zoološkog vrta Sonja Mandić, laboratorijske analize nesretne životinje delimično su gotove, ali stanje mlade lavice i dalje je nepromijenjeno.

“Mladunče je toliko  mršavo i slabo da, kada smo ga primili, nije mogao stajati”, dodala je i da je na temelju analize krvi utvrđeno kako ima upalu probavnog sustava te da su mu atrofirali mišići stražnjih nogu. Lavić trenuto prima adekvatnu terapiju i njegu te se iz Zoološkog vrta nadaju da će mu stanje ići nabolje.

Kako objavljuju srpski mediji, policija još uvijek istražuje slučaj, a sumnja se na kriminalno djelo, prodaju divljih živtinja na crnome tržištu.

Strani mediji pišu o slučaju

Slučaj mlade lavice dospio je i na strane portale pa Euronews iznosi problem crnog tržišta u balkanskim regijama i ističe da izvješće o kriminalu protiv divlje faune, koje je prošle godine objavila WWF, otkriva kako su najtraženije vrste ptice pjevice iz porodice trznara, lokalno zaštićeni smeđi medvjedi i šumske kornjače.

U istome izvješću se napominje kako se često krijumčare i egzotične vrste zmija, poput pitona.

Kriminal protiv divlje faune, nažalost, danas je unosan posao, a divlje životinje, krzno, kosti, krijumčare se slično kao ilegalne droge i oružje. No gotovo je nemoguće dobiti pouzdane brojke o vrijednosti ilegalne trgovine divljim životinjama, ali stručnjaci u organizaciji TRAFFIC, mreži koja prati trgovinu divljim životinjama, procjenjuju da se radi o milijardama dolara, i to na godišnjoj razini.

Prema riječima organizacije WWF, suzbijanje kriminala protiv divlje faune jest prioritet jer predstavlja najveću izravnu prijetnju budućnosti mnogih ugroženih vrsta na svijetu.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.