s-o-c-i-a-l-c-u-t-SJ_a5QWR9Yc-unsplash
PHOTO BY: Unsplash / Sva prava pridržana.

Kvaliteta zraka u vašem domu važnija je nego ikada

GREEN_300_listici_sredina

Rizik od zaraze povećava se u zimskim mjesecima

Jedna od osnovnih mjera zaštite od koronavirusa je često prozračivanje prostora, ali ovlaživanje zraka može značajno smanjiti transmisiju virusa

Već nam je bezbroj puta tijekom pandemije rečeno da se virusi znatno brže šire u zatvorenim prostorijama. Dodatan problem postaje suhi zrak za koji je najviše zaslužno grijanje tijekom zimskih mjeseci. Upravo iz tog razloga bitnije je nego ikada voditi računa o kvaliteti zraka u domovima. Jedna od osnovnih mjera zaštite od koronavirusa je često prozračivanje prostora, ali postoje načini kako da se dodatno zaštitimo.

Japanski znanstvenici na istraživačkom institutu Riken koristili su superračunalo Fugaku za modeliranje kretanja čestica sličnih virusima pri različitim vlažnostima u raznim zatvorenim okruženjima. Pokazalo se da je zrak pri vlažnosti nižoj od 30% sadržavao više nego dvostruko veću količinu aerosolnih čestica od zraka pri 60% ili više.

Drugim riječima, potrebno je povećati vlažnost zraka. Upravo se iz tog razloga mnogi odlučuju za ovlaživače, odnosno difuzore. U njih se dodaje voda te određena količina eteričnih ulja. Difuzori u obliku maglice raspršuju eterična ulja i vodu pa se osim ovlaživanja, zrak i pročišćava i prostorijom se širi prekrasan miris ulja koje ste koristili u difuzoru.

Neke tvrtke poput Zeptera idu korak dalje u osiguravanju pročišćenog zraka u našim domovima. Naime, tvrtka je osmislila i izgradila jedinstveni, inovativni uređaj Therapy Air iOn koji koristi visoko sofisticiranu tehnologiju koja se može nositi sa svim opasnostima koje prijete disanju i zdravlju. Ovaj visokotehnološki uređaj učinkovit je pri uklanjanju virusa iz porodice korona iz zraka, a Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar iz Zagreba proveo je mikrobiološku analizu unutarnjeg zraka uz pomoć uređaja Therapy Air iOn te zabilježio i značajan pad ukupnog broja aerobnih mezofilnih bakterija i ukupnog broja kvasaca i plijesni jedan sat nakon početka rada uređaja u zraku zatvorenog prostora.

Velika je vjerojatnost da će i druge svjetske firme početi proizvoditi uređaje koji će za cilj imati pročišćavanje zraka u vrijeme kada je njegova čistoća od krucijalne važnosti.

Naravno, osim gore navedenih primjera, postoji jedan puno jednostavniji primjer kako napraviti detoks prostora. Stručnjaci NASA-e su 1998. godine preporučili biljke koje pročišćavaju zrak, a neke od njih otkrijte OVDJE.

PHOTOS BY: Unsplash, Press, Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.