Kraljica Elizabeta II. za proslavu svog platinastog jubileja poziva ljude da zasade stablo

GREEN_300_listici_sredina

Tree-bilee

Desetljećima je sadnja drveća dio tradicije britanske kraljevske obitelji, a kraljica Elizabeta II. je tijekom svoje vladavine posadila više od 1500 stabala. Sljedeće godine Njezino Veličanstvo obilježava 70 godina vladavine čime će postati prvi britanski monarh koji će proslaviti platinastu jubileju. Tim povodom poziva narod da se pridruži tradiciji i zasadi stablo.

Shema Queen’s Green Canopy pokrenuta je kako bi potaknula ljude na sadnju drveća od početka sezone sadnje u listopadu 2021. do kraja 2022. godine, kako bi se obilježilo kraljičinih 70 godina na tronu. Shema će također istaknuti 70 nezamjenjivih drevnih šuma diljem Velike Britanije i identificirani 70 drevnih stabala, te stvoriti pilot program obuke za nezaposlene mlade ljude za sadnju i održavanje drveća.
Škole i grupe unutar zajednice moći će se prijaviti za tri milijuna besplatnih sadnica iz zaklade Woodland Trust u sklopu projekta.


Princu od Walesa pridružila se kraljica tijekom prve jubilarne sadnje drveća na imanju dvorca Windsor početkom ove godine, tijekom sezone sadnje drveća. “Od krucijalne je važnosti da se više pravih vrsta drveća posadi na pravim mjestima i da se uspostavi više šumskih površina, drvoreda, živih ograda i urbanih shema sadnje, istovremeno osiguravajući da zaštitimo i održimo ono što već imamo“, rekao je Charles u video poruci kojom je pokrenuo inicijativu, a jubileji dao simpatičan naziv “tree-bilee”. “Bez obzira jeste li pojedinac koji se nada da će u svom vrtu zasaditi jednu mladicu, škola ili grupa unutar zajednice koja sadi stablo, vijeće, dobrotvorna organizacija ili tvrtka koja namjerava posaditi čitav drvored ili poljoprivrednik koji želi napraviti živu ogradu, svi ljudi diljem zemlje mogu se uključiti u inicijativu”.

Charles je sadnju stabla opisao kao “nadu i vjeru u budućnost” i rekao da su sadnja drveća i živice te zaštita postojećih šuma isplativi načini zaštite planeta. No, rekao je da drveća moraju biti zasađena pažljivo, u pravo doba godine, na pravom mjestu i s vrstama koje nisu sklone bolestima, pa je dodao da se nada da će inicijativa potaknuti ljude da uče o najboljim načinima za saditi drveće.


Shemu je podržao britanski premijer Boris Johnson koji je rekao: “Naše drveće stoji na prvoj crti obrane protiv klimatskih promjena. Kraljičin jubilej prigodna je počast godinama služenja ovoj veličanstvenoj zemlji. Pozivam sve da se uključe i zasade stablo za jubilej”.
Izvršni direktor zaklade Woodland Trust, Darren Moorcroft, rekao je: “Ne postoji prikladniji način za proslavu jubileja Njezinog Veličanstva nego kroz nastojanje da se poveća i zaštiti naš izvorni pokrov stabala. Posljednja je godina istaknula središnju ulogu koju drveća i šume imaju u životu nacije. Potrebno nam je više ovakvih projekata koji ljudima omogućuju pristup našoj prirodnoj baštini, mogućnosti da učine nešto pozitivno za okoliš i pomažu u zaštiti naše djece usred kombinirane klimatske i prirodne krize”.

PHOTOS BY: @clarencehouse, @theroyalfamily, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.