Kad ti život pruži pandemiju, ti otvori kazalište u šumi

GREEN_300_listici_sredina

Predstave uz najljepšu kulisu

U engleskoj grofoviji Suffolk ovog se ljeta otvara kazalište kojem je lokacija duboka šuma. Tamošnja vlasnica zemlje dala je da se na njenom posjedu izgradi amfiteatar od prirodnih materijala u kojeg stane oko 350 posjetitelja koji će moći uživati u predstavama na svježem zraku.

U šumarku skrivenom teatra je malog dom… Otprilike ovako bi se mogla opisati lokacija novoizgrađenog kazališta u Engleskoj koji bi ovog ljeta trebao otvoriti svoja vrata posjetiteljima. Predstave na otvorenom nisu neka novost, no ovo nije improvizirano kazalište za gostujuće predstave, već je svjesno izgrađeno u šumi kako bi publika osim u umjetnosti, uživala i u svježem zraku i prekrasnim kulisama za koje nisu potrebni scenografi, već se za njih pobrinula priroda.

Thorington Theatre smješten je u okrugu engleske grofovije Suffolk, duboko u šumi u krateru što ga je načinila bomba u drugom Svjetskom ratu i ostavila prirodni amfiteatralni oblik. Vlasnica zemlje Lindy O’Hare dala je svoj posjed ne bi li na njemu bilo izgrađeno jedinstveno open air kazalište koje u gledalištu može primiti oko 350 posjetitelja.

Ovo šumsko kazalište u potpunosti je napravljeno od prirodnih materijala u prvom redu drva iz okolnih šuma, a sve je radove nadgledao i sudjelovao u njima stolar Silas Rayner. Thorington je izgrađen s najmanjim mogućim otiskom ugljika; sva drvna građa dobivena je osjetljivim i održivim premnožavanjem okolnih stabala kestena, odnosno tradicionalnim i odgovornim gospodarenjem šumom.

Gradnja kazališta započela je prošle godine i kako je planirano, prve bi se predstave trebale odigrati ovog ljeta. Kako su istaknuli, program bi trebao biti uistinu šarolik. Na svojim bi daskama tako trebale igrati predstave za mlade, gostujuće predstave nacionalnih kazališta, tradicionalni Shakespeare komadi kao i gostujući nastupi folklornih trupa. Također, ovo novo eco friendly kazalište želi pružiti svima jednaku mogućnost kulturnog uzdizanja, pa su tako put kroz šumu, kao i mjesta u gledalištu potpuno prilagođena za invalidska kolica.

Ovo novo mjesto u engleskoj šumi ponudit će publici da uz predstavu uživa i u proizvodima lokalnih proizvođača pa će vrijeme prije početka predstave i u pauzi moći kratiti uz domaća vina i piva kao i uz svježe sokove i domaći sladoled koji pripremaju mještani Suffolka. Ono što još posebno veseli, je činjenica kako teatar dopušta piknik za svoje posjetitelje kako bi uživali u svježem zraku, flori i faunu njihove šume, ali s napomenom kako sve što ponesu sa sobom, odnosno da sav otpad nakon toga iznesu iz šume i recikliraju na za to predviđenim mjestima. Thorington Theatre je pravi dokaz tomu kako umjetnost, priroda i održivost mogu funkcionirati zajedno i disati kao jedno.

PHOTOS BY: Thorington Theater / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.