Povrće je doista dar prirode, prepuno je korisnih vlakana, minerala i vitamina. I dok nam se podrazumijeva da neko povrće jedemo samo sirovo i na salatu, tako se podrazumijeva da neko povrće pirjamo, kuhamo ili pečemo. No neke od vrsta povrća, koje smo navikli jesti u varivima, puno su hranjivije u sirovom obliku. Upravo je to slučaj s brokulom, keljom i repom.
Najčešće ih jedemo kao varivo ili “na lešo”, a pripremljeni kao salata daju nam najviše hranjivih sastojaka. Evo i zašto.
Brokula, bogata je antioksidansima
Brokula sadrži visoke količine antioksidativnog spoja nazvanog sulforafan, koji može pomoći u sprječavanju raka, dijabetesa tipa 2, bolesti srca, raznih upala, pa čak i depresije. Studija objavljena 2008. godine u časopisu Journal of Agricultural Food and Chemistry otkrila je da naša tijela brže apsorbiraju sulforafan ako jedemo sirovu brokulu.
Druga studija iz 2009. godine otkrila je pak da različiti načini kuhanja brokule, uključujući mikrovalnu pećnicu, ključanje i prženje na tavi, smanjuju razine vitamina C. Ako ne možete podnijeti misao o sirovoj brokuli, radije je pirjajte. Prema istraživanju, kod pirjanja se zadržava više hranjivih tvari u povrću nego kod drugih metoda kuhanja. Dakle, bilo da je volite sirovu ili pirjanu, uključite brokulu u svoju prehranu.
Kelj, ako nemate problema sa štitnjačom
Šalica narezanog kelja (20 grama) sadrži samo sedam kalorija, a izvrstan je izvor vitamina A, C i K, skupine B vitamina te magnezija, kalcija, mangana, bakra i kalija. Kelj je bogat i antioksidansima koji pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala, usporavaju starenje, smanjuju rizik od bolesti srca i krvnih žila, Alzheimera te kancerogenih bolesti.
No kako je sirovi kelj bogat goitrogenima, koji u većim količinama utječu na lučenje hormona štitnjače, sirovog bi ga trebale jesti samo osobe koje nemaju problema s radom štitnjače.
Repa
Možda ćete se iznenaditi, ali repu možete jesti sirovu. Zapravo, ovo je povrće puno zdravije ako ga termički ne obradite. Repa je bogata vitaminima, kalcijem, željezom, kalijem i proteinima.
Također, sadrži visoke razine vlakana i folata (oblik vitamina B9). Kuhana repa izgubi čak 25 posto folata, drugih vitamina i minerala. Samo je naribajte na salatu, začinite i uživajte u njezinim zdravstvenim benefitima.