2HG67PG A exceptional and very rare encounter with the sea lamprey (Petromyzon marinus) in Italy

Kod Šolte ulovili živog fosila: ‘Priljubi se, siše krv i ne pušta!’

GREEN_300_listici_sredina

Neobičan morski organizam

Morske zmijulje ili paklare gotovo se uopće ne razlikuju od njihovih predaka od prije 360 milijuna godina. Pravi je to primjer "živog fosila".

Potpuno slučajno ovih je dana kod Šolte uhvaćen neobičan morski organizam. Riječ je o tzv. živom fosilu, koji izgledom pomalo podsjeća na jegulju, no zapravo je riječ o morskoj paklari (Petromyzon marinus).

To je parazitska riba koja se zakači za svoj plijen, odnosno za druge ribe te im siše krv. Kako je objasnio Pero Ugarković s Instituta za oceanografiju u Splitu, u rijeke (Cetinu, Neretvu, Bojanu) ulaze poput lososa da bi se mrijestile i uginule nakon mrijesta.

“Kao larve žive više godina zakopane u mulju rijeka gdje se hrane organskim česticama. Kada se preobraze u odraslu životinju plivaju morem u potrazi za ribama ili dupinima za koje će se zalijepiti i sisati im krv“, napisao je stručnjak Ugarković u grupi Živi svijet Jadranskog mora, a prenosi Morski.hr.

Živi fosil

Paklara je inače stalni stanovnik Jadrana, parazit koji živi prilijepljen na mnoge vrste riba i sisavaca. Mrijesti se jednom u životu u slatkoj vodi. No, umjesto na ribu, ovaj primjerak se ovoga puta uhvatio za krmu plivarice.

Morske zmijulje ili paklare gotovo se uopće ne razlikuju od njihovih predaka od prije 360 milijuna godina. Rasprostranjene su u sjevernom Atlantskom oceanu, Baltiku, zapadnom Sredozemlju i Jadranskom moru, objasnili su iz Aquariuma Pula.

PHOTOS BY: Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.